Reacties op loting WK-kwalificatie

Maikel (WeebI)
Gisteren werd er geloot voor de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in 2010. Nederland treft onder meer Noorwegen en Schotland. Hieronder vind je reacties van enkele bondscoaches en andere personen.

Luiz Felipe Scolari, de bondscoach van Portugal, vertelde dat hij geen voorkeur had. "We zitten in een lastige groep, maar dat zijn ze eigenlijk allemaal. Het goede is dat we niet extreem ver hoeven te reizen zoals in de EK-kwalificatie." Zweden zit ook in Groep 1, samen met Denemarken. De twee Scandinavische landen ontmoetten elkaar ook in de afgelopen kwalificatiereeks. "Alweer die Denen! Dat is niet goed", zegt Lars Lagerback, trainer van Zweden. "Ze waren ongelukkig in de Euro-kwalificatie, want ze hebben een goed team. Ik ben hier niet blij mee."

Kobi Kuhn ontmoet met zijn Zwitserland onder meer Griekenland en Israel. "De meesten zijn van hetzelfde niveau in deze groep. We gaan ons echter eerst concentreren op Euro 2008." In Groep 3 bevindt zich Noord-Ierland. Spits Warren Feeney vond het volgende. "Tsjechië is een echte grootmacht, en Polen is zeer constant. Maar we zijn vol vertrouwen, zeker na de afgelopen kwalificatiereeks."

Duitsland werd in Groep 4 geloot, samen met Rusland en Finland. De Duitse bondscoach Joachim Low denkt dat Finland voor een verrassing kan zorgen. "Rusland is de sterkste tegenstander op papier, maar Finland kwam ook dichtbij kwalificatie voor het EK." Angel Maria Villar, president van de Spaanse voetbalbond, zag zijn land loten tegen onder anderen Turkije en België. "Het enige dat telt is kwalificatie. We zullen tegen alle landen ons beste beentje voor zetten. We moeten ons kwalificeren, dat zijn we verplicht."

In Groep 6 lootten Kroatië en Engeland opnieuw tegen elkaar. Bernd Strange, bondscoach van Wit-Rusland, vindt dat de andere landen daarvan kunnen profiteren. "We weten nu al dat het lastig wordt. Kroatië en Engeland trekken de meeste aandacht, maar de rest moet niet onderschat worden." Oostenrijk-trainer Andreas Herzog was niet tevreden met de loting. "Het wordt uitermate lastig als je loot tegen landen als Servië, Roemenië en vice-wereldkampioen Frankrijk. Maar zo is het nu eenmaal, en we moeten gewoon ons best doen."

Roberto Donadoni, bondscoach van regerend wereldkampioen Italië, was tevreden met de uitkomst. "Bulgarije, Ierland, Georgië en Montenegro hebben geen rijke voetbalhistorie, maar zijn nog altijd lastig om te verslaan. Bulgarije is waarschijnlijk de hoofdtegenstander." Georgië speelde onder leiding van Klaus Topmoller ook in de EK-kwalificatie tegen Italië. "Maar nu is het een stuk minder lastig, en hebben we zeker een kans", aldus de Duitser.

Marco van Basten kon zich wel vinden in de loting van Oranje. Nederland treft Schotland, Noorwegen, Macedonië en IJsland. "Ik ga vaak naar Schotland om te golfen. Het is geweldig om daar nu ook heen te gaan om te voetballen; Schotland is een goede tegenstander. Het wordt niet makkelijk."