Stam: "Ik kan het niet meer opbrengen"

Sjors (Sj0rSz)
Maandagmiddag werd bekend gemaakt dat Jaap Stam per direct afscheid neemt van zijn carrière als voetballer. De aanvoerder van Ajax liet weten dat hij, vanwege zijn fysieke en mentale gesteldheid, niet meer mogelijk acht om topprestaties neer te zetten.

Diezelfde middag gaf Stam, tijdens een persconferentie in de Amsterdam ArenA, uitleg aan de massaal toegestroomde pers. "Ik kan niet meer brengen wat ik moet brengen, aldus de verdediger. "Ik wilde in het begin van het seizoen al stoppen. Ik heb me over laten halen om door te gaan. Nu kan ik het niet meer opbrengen. Ik ben geen speler die zich maar voor 50 procent kan geven. Dat heb ik nooit gedaan."

Stam vervolgde: "Ajax is de mooiste club van Nederland. Ik ben de club en Martin van Geel dankbaar dat zij me anderhalf jaar geleden terug hebben gehaald naar Nederland. Ik wil ook graag de supporters bedanken. Zij hebben me meteen thuis laten voelen in de ArenA."

Ook Martin van Geel nam tijdens de bijeenkomst de microfoon ter hand. "Met Jaap hebben we anderhalf jaar geleden absolute kwaliteit binnen gehaald. Niet alleen vanwege zijn voetbalcapaciteiten, maar ook vanwege zijn mentaliteit," aldus de technisch directeur van Ajax, die meteen met een voorbeeld zijn verhaal vervolgde. "Meteen toen Jaap begon bij Ajax deed hij na de training op het veld nog buikspieroefeningen. Binnen een paar weken volgde de hele selectie zijn voorbeeld. Dat laat precies zien wat voor invloed hij had op de groep. We zijn er trots op dat Jaap bij ons heeft gespeeld. We laten hem met lede ogen vertrekken."

Na afloop van de persconferentie kreeg Stam een staande ovatie, wat veel zegt over de prestaties die de verdediger in zijn actieve carrière heeft neergezet.