Van Gaal: "Alves stond buitenspel"

Sjors (Sj0rSz)
Louis van Gaal is van mening dat de treffer van Afonso Alves, tijdens het duel tussen AZ en SC Heerenveen (0-1), nooit goedgekeurd had mogen worden. De Braziliaan zou namelijk buitenspel staan, waardoor de nederlaag voor de Alkmaarders extra wrang was.

Van Gaal is van mening dat een scheidsrechter, bij een eventueel twijfelgeval, de hulp van derden in moet kunnen schakelen. "De moderne technieken zijn voorradig. Een vierde scheidsrechter kan aan de zijlijn de beelden bijvoorbeeld nader bekijken. Ik heb al vaker aangegeven dat dit moet veranderen, maar ik wil ik er niet teveel nadruk op leggen nu. Dat doe ik liever als ik er geen belang bij heb, in dit geval ben ik belanghebbende."

Toch heeft de trainer het vermoeden dat de bestaande regels niet worden aangepast. "Ik ben een roepende in de woestijn. Veel trainers vinden dat buitenspeldoelpunten horen bij de charme van het voetbal. Dat vind ik getuigen van onprofessionaliteit."

In augustus leek het er op dat Alves naar AZ zou verkassen, maar deze overgang liep uiteindelijk stuk op de hoge transferprijs. "Het is pijnlijk dat Alves scoort en Ari niet. Niet zozeer voor mij alleen, maar voor de hele club. De kansen die Ari vandaag kreeg waren niet eenvoudig", aldus de oefenmeester, die zijn aanvaller hiermee in bescherming nam.

Gert-Jan Verbeek, trainer van SC Heerenveen, was van mening dat een gelijkspel beter op zijn plaats was geweest. Toch gaf hij ook toe dat de goal van Alves met geluk tot stand kwam. "Het doelpunt kon in de slotfase aan beide kanten vallen. Wij waren de gelukkigste. Deze wedstrijd verdiende geen winnaar."