Prost: "Alonso had eerste rijder moeten zijn"

vw_caddy
Met een spannende Grand Prix in het vooruitzicht geven de oud wereldkampioenen graag hun commentaar op het gevecht tussen Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Viervoudig wereldkampioen Alain Prost is de volgende die zijn commentaar geeft.

Prost kan een aardig woordje meepraten over een interne strijd bij een F1-team. In de jaren tachtig reed Prost zelf enkele seizoenen voor McLaren en kwam in een zelfde situatie terecht als Alonso, toen Ayrton Senna zijn teamgenoot werd. Prost vond dat Senna Ron Dennis zijn maatje was. Het was voor Prost genoeg reden om toen over te stappen naar Ferrari. De Fransman vergelijkt de huidige situatie met zijn situatie toen.

"Ik denk dat Ron de controle over de situatie een beetje is kwijtgeraakt", aldus Prost. "Zijn probleem is dat hij altijd de neiging heeft meer sympathie te hebben voor één van zijn rijders, waardoor hij zich meer over die coureur gaat ontfermen. Zo was het met Senna, zo was het met Häkkinen en zo is het met Hamilton. Het hoeft niet te betekenen dat de ene coureur technisch meer voordeel heeft dan de andere, maar het is gewoon de manier hoe Ron zich opstelt en communiceert met zijn coureurs."

Prost gaat verder: Dat zal volgens mij de reden zijn waarom Alonso zich steeds minder is gaan thuis voelen bij McLaren. Ron heeft een grote fout gemaakt door niet van te voren de hiërarchie te bepalen. Was dat wel gebeurd, dan was Alonso weer wereldkampioen geworden en had Hamilton kunnen meestrijden in 2008. Het is ook volgens mij de toekomst voor de Formule 1: een sterke hiërarchie binnen een team zal de verhoudingen veel duidelijker maken. Misschien jammer voor de sport, maar het is wel de richting waarin de sport zich ontwikkelt."

Toch concludeert Prost dat Alonso het verhaal zelf ook wat opgeblazen heeft. "Alonso heeft de situatie ook wat overdreven volgens mij met zijn kritiek en zijn gedragingen", aldus Prost. "De hele situatie is echter ontstaan omdat Ron Dennis denkt dat hij twee rijders het zelfde kan behandelen. Zoiets is moeilijk om waar te maken. Daarnaast heb je naast het technische ook nog het humane en psychologische aspect, en dat gaat verder dan het technische verhaal. Dat is het punt waar Alonso's probleem begint."