Terugblik zaterdaghoofdklasse speelronde 5

Michel (methodmich)
Wekelijks zal FOK! sport op de zondag na een speelronde in de zaterdaghoofdklasse terugblikken op de opmerkelijkste gebeurtenissen. Gisteren stond de vijfde speelronde op het programma.

In de hoofdklasse A was de onbetwiste topper de bollenderby tussen FC Lisse en Katwijk. Spits Arie Jonker zette Katwijk al na vijftig seconden op voorsprong, maar de thuisploeg kwam nog terug. Michael van der Laan én Kevin Winter misten een strafschop, maar het was Michael van der Heijden die uit de rebound van die tweede misser alsnog gelijk maakte. Het geplaagde Quick Boys speelde thuis tegen het eveneens stroef gestarte ASWH. Na de 0-1 voor de Ambachters door Danny Versluis, keerde een deel van het thuispubliek zich tegen trainer John Blok en de eigen ploeg. Reden genoeg voor aanvoerder Robert-Jan Ravensbergen om zijn gelijkmaker tien minuten voor tijd te "vieren" met een opgestoken middelvinger richting fans. Bij TOGR - Capelle vond ook een merkwaardig incident plaats. De thuisploeg verloor kansloos met 0-3 en bezet met slechts één punt uit vijf duels de laatste plaats. De derde treffer van Capelle, gemaakt door verdediger Nicky van Katwijk, ging echter door het zijnet de goal in. Ondanks hevig protest kende scheidsrechter De Winter de goal toch toe. Ter Leede won ook de vijfde wedstrijd en profiteert maximaal van het relatief lichte programma in de eerste weken. Opnieuw was één goal, gemaakt door Jamal Ahaddouch, genoeg om bij SHO te winnen, want keeper Thomas Waasdorp hield voor de vijfde week op rij zijn doel schoon. Ter Leede staat nu vijf punten los van een groepje achtervolgers.

In de hoofdklasse B weet DOVO weer waar het staat. De in de hoofdklasse teruggekeerde vereniging begon met drie klinkende zeges, maar werd vorige week door Spakenburg al afgedroogd. Tegen de dorpsgenoot van die ploeg, IJsselmeervogels, verloor de promovendus opnieuw. Lang leek het daar niet op, want twaalf minuten voor tijd stond het nog 1-2. Daarna schoot Christian Opschoor de zaterdagkampioen met twee treffers alsnog naar de winst. Spakenburg verloor kostbare punten bij Kloetinge. Een strafschop in de laatste minuut van Thijs Houwing betekende de 1-1, waarna bij fans, spelers en trainer Diederik Hiensch van de thuisploeg de vlam in de pan sloeg. Na een korte afkoelingsperiode werd de wedstrijd uitgevoetbald. De stand wijzigde niet meer. De andere Zeeuwse ploeg in deze afdeling, Hoek, won eenvoudig met 0-3 bij Bennekom en blijft met IJsselmeervogels in het spoor van koploper Sparta Nijkerk. Die ploeg won thuis met 2-0 van Geinoord en is na vijf duels nog zonder puntverlies. Kozakken Boys, eerder deze week nog een plaaggeest voor Ajax in de KNVB-beker, verloor verrassend bij promovendus Nivo Sparta. Het werd 2-1, met twee goals van Björn Cevat voor de club uit Zaltbommel.

Ook in de hoofdklasse C is er nog één ploeg zonder puntverlies na vijf duels. Het gaat om Excelsior '31, dat met 6-1 over promovendus Staphorst denderde. Opnieuw was het superduo Erwin Looms - Dennis Sepp scorend betrokken bij de zege, terwijl de jonge Bas Boksebeld twee keer raak schoot. Titelhouder HHC Hardenberg blijft in het spoor van de ploeg uit Rijssen. Door een 0-1 zege bij DOS Kampen, met Kenny Kroeze als schutter, volgt HHC op twee punten. VVOG liep thuis tegen ONS Sneek tegen de eerste nederlaag op. Het werd in Harderwijk 0-2. Promovendus PKC '83 won met 2-1 van Go Ahead Kampen en verrast met de zesde plaats in de stand.

Topscorers

Hoofdklasse A

1. Martijn Gootjes (Rijnsburgse Boys) 5
2. Geert Bakker (SHO) 4
Michael van Dommelen (DOTO) 4
Joost Leonard (Noordwijk) 4
Glynor Plet (FC Lisse) 4

Hoofdklasse B

1. Ruben Wilson (Spakenburg) 6
2. Jean Philip Becht (LRC Leerdam) 5
Lopes Dinis Magalhaes (Sparta Nijkerk) 5
4. Ferry Alfons (Hoek) 4
Salim Amerzgiou (Sparta Nijkerk) 4
Mark Dijs (DOVO) 4
Daan Esser (Kloetinge) 4
Stefan Fredriksen (Sparta Nijkerk) 4
Christian Opschoor (IJsselmeervogels) 4

Hoofdklasse C

1. Erwin Looms (Excelsior '31) 6
2. Tony Alberda (ONS Sneek) 5
Jurrian Zandbergen (Go Ahead Kampen) 5
4. Remco Bangma (Flevo Boys) 4
Cuneyt Karakaya (PKC '83) 4
Dennis Sepp (Excelsior '31) 4
Tom IJzerman (HHC Hardenberg) 4