'Mol chanteert Spyker Cars'

Olga (Nuongirl)
Spyker wordt zwaar onder druk gezet in de onderhandelingen over de verkoop van het Formule 1-team. Een consortium onder leiding van Michiel Mol, dat tot het eind van deze maand het exclusieve recht heeft om te onderhandelen over de koop, zou misbruik maken van de slechte financiële situatie waarin het bedrijf momenteel verkeert.

Door de vermeende handelswijze van Mol zou de relatie van hem met de huidige interim-bestuursvoorzitter Hans Hugenholtz tot ver onder het vriespunt gedaald. "We worden gewoon gechanteerd door die Mol", aldus een ingewijde.

Het consortium van Michiel Mol en de Indiase miljardair Vijay Mallya, dat begin deze maand nog aankondigde 80 miljoen euro te willen betalen voor F1-team, zou bij dit bod inmiddels de nodige kostbare kanttekeningen geplaatst hebben. Mol zou een reeks schulden van het Formule 1-team buiten de koop willen houden en voor rekening van Spyker Cars laten komen. Hierdoor wordt de hoogte van het bod met tientallen miljoenen euro's verlaagd.

Daarnaast zou Mol zich ook niet aan gemaakte afspraken houden. Een groot deel van de toegezegde betalingen aan het noodlijdende Spyker Cars, op basis waarvan exclusiviteit voor de onderhandelingen werd bedongen, zou nog steeds niet zijn betaald.

Afgelopen week liet Hans Hugenholtz doorschemeren dat de verkoop van het Formule 1-team aan het consortium van Mol nog absoluut niet zeker is. Er gaan geruchten dat Hugenholtz en Spyker-oprichter Victor Muller, ondanks de 'exclusieve afspraak' met Mol, in het geheim aan het onderhandelen zijn met andere gegadigden.

Via een woordvoerder heeft Michiel Mol gezegd dat er niets veranderd is aan de hoogte van het oorspronkelijke bod en dat er van zijn kant geen enkele sprake van chantage is. Daarnaast zouden alle toegezegde betalingen aan Spyker gedaan zijn. Hugenholtz en Muller wilden allebei niet reageren.