Piepoli wint, Menchov nieuwe leider

Gerard (RedFever007)
De eerste Pyreneeënrit in de Vuelta is door Leonardo Piepoli gewonnen. De renner van Saunier Duval was Denis Menchov te snel af in de slotsprint. Menchov is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De etappe van vandaag was 167 kilometer lang en had een finish bergop, één van de buitencategorie. Onderweg moest één berg van de derde categorie en twee maal een tweede categorie berg worden beklommen. Op de eerste beklimming sprongen veertien renners weg, best geklasseerde in die groep was José Angel Marquante op zes minuten. Voordat de slotbeklimming begon werd de groep ingerekend.

Al vroeg in die beklimming moest de leider in het algemeen klassement Stijn Devolder lossen. Enkele kilometers later reden Piepoli en Menchov weg bij de groep. De Italiaan bleek uiteindelijk de snelste in een tijd van 4.28.22, kort daarachter kwam Menchov. Derde werd Ezequiel Mosquera op zeventien seconden.

In het algemeen klassement verloor Devolder de leiding, hij kwam vijf minuten na de winnaar over de meet en zakte naar de zesde plaats. Menchov is nu de drager van de Gouden Trui en heeft 2.01 minuten voorsprong op Vladimir Efimkin. Op 2.27 staat Cadel Evans op de derde plaats.