Sporthistorie: De achtervolging van Coen Moulijn

Maurice (Maurisico)
Op 08 september 1965 treedt Feyenoord aan tegen het fameuze Real Madrid met Ferenc Puskas in de gelederen. De wedstrijd wordt door Feyenoord gewonnen met 2-1 en dat is bijzonder. Maar wat vooral in de herinnering blijft is de massale achtervolging van Feyenoord-spelers, suppoosten en supporters op Real Madrid-verdediger Miera.

Feyenoord was in 1965 kampioen geworden. Rotterdam verheugt zich op deelname aan het Europa Cup I-toernooi. In 1963 had men al eens de halve finale gehaald. Waarom zou dat twee jaar later niet kunnen? Na de loting werd dit positivisme al snel weer begraven. Real Madrid was de tegenstander in de eerste ronde.

Real Madrid was in zeven van de tien Europacup I-finales die tot dan toe gespeeld waren deelnemer geweest en had vijf finales weten te winnen. Weliswaar waren de tijden van het grote Real rond Alfredo di Stefano voorbij, maar er was geen enkele reden om de ploeg uit Madrid te onderschatten.

Sterspeler van Real was de Hongaarse veteraan Ferenc Puskas, die meestal als linksbinnen speelde. Puskas was 38 jaar oud en bezig aan zijn laatste seizoen. Padrito (vadertje) was niet meer zo snel als vroeger maar terend op zijn fabuleuze techniek en verwoestende schot was hij nog altijd een man om rekening mee te houden.

“Ach,” had Feyenoord-voorzitter Cor Kieboom na de loting opgemerkt, “als je dan toch overreden wordt, kun je beter onder een Rolls Royce liggen dan onder een boerenkar"

De Oostenrijkse Feyenoord-trainer Willy Kment wenst zich ook niet bij voorbaat neer te leggen bij een nederlaag. Na een wedstrijd van Real Madrid te hebben bijgewoond verklaart hij optimistisch dat Real te verslaan is. Ook aanvoerder Veldhoen is optimistisch: “Hun achterhoede is heus niet zo geweldig, de voorhoede wel. Als wij thuis nou eens met 2-0 of 3-0 winnen”

De Kuip is op 08 september met meer dan 62.000 toeschouwers volledig uitverkocht. Daags na de loting is er een enorme run op kaartjes ontstaan die herinnerde aan de taferelen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Benfica.

Verdediger Piet Fransen: “De belangstelling voor dat duel was enorm. Real Madrid had ik weet niet hoe vaak de Europa Cup gewonnen met spelers als Gento, Santamaria en Puskas. Die wedstrijd was ook zomaar uitverkocht en op de zwarte markt werden er kaarten aangeboden voor twee- of driehonderd gulden.” Ook vanuit koninklijke hoek is er veel aandacht voor deze ontmoeting. Prins Bernard, Prinses Beatrix en haar verloofde Claus von Amsberg bezoeken de wedstrijd.

Feyenoord begint fel aan de ontmoeting met Real. Dat is zwaar favoriet en heeft meer klasse. De Rotterdammers doen waar ze goed in zijn: met eendrachtig werken weet men het klasseverschil teniet te doen. Toch komt Real Madrid via Puskas op 0-1. Fransen: “Puskas was in Rotterdam mijn directe tegenstander en scoorde 0-1 maar daarna kwam hij niet in het stuk voor want ik speelde hem volledig uit de wedstrijd.”

Na de 0-1 is Feyenoord niet van slag. Uiteindelijk komen de Rotterdammers zelfs op een 2-1 voorsprong door een doelpunt van Hans Venneker en een omstreden doelpunt van Hans Kraay die na een hoofdwond met een enorme pleister speelt.

Kraay krijgt een trap tegen zijn hoofd van de Madrileen Pachin en verlaat al in de 31ste minuut het veld met een zware hoofdwond en een bebloed hoofd. "Die is zeker meteen naar het ziekenhuis gegaan" denken ze op de tribune, maar tot verbazing van iedereen staat hij na de rust weer gewoon in het veld, met vijf krammen in het hoofd en een groot verband er omheen.

Kraay maakt met zijn tulband om zelfs de winnende 2-1. Een paar minuten na de treffer van Kraay loopt het duel volledig uit de hand. Terwijl het stadion in een juichende mensenmassa is veranderd, protesteren de Madrilenen fel bij de Tsjechische scheidrechter Karol Galba.

Aanvaller Piet Kruiver zou Madrid-keeper Bétancourt bij het doelpunt van Kraay gehinderd hebben. De scheidsrechter wuift de protesten van de Madrilenen weg. Die raken daardoor zo gefrustreerd dat zij vanaf dat moment de botte bijl gaan hanteren.

Vooral Coen Moulijn moet het ontgelden. Als hij voor de tweede keer in korte tijd onderuit wordt geschopt, ditmaal door rechtsachter Miera, is de maat vol bij de doorgaans zachte Moulijn. Ongewoon fel springt Moulijn op en stormt af op Miera. Die is kennelijk toch geďmponeerd door de boze Moulijn en kiest direct het hazenpad.

Ook andere Feyenoorders bemoeien zich met de achtervolging, vooral Fransen en Kruiver. Een complete chaos daalt neer op het veld. Madrid-spelers kunnen de jacht op hun teammaat niet over hun kant laten gaan en bemoeien zich er ook mee. Het arbitrale trio wil met behulp van enkele suppoosten de orde herstellen. Er komen er zelfs supporters op het veld. Wat dachten die Spanjolen wel? Een beetje aan hun Coentje komen? zo redeneren de supporters kennelijk.

Galba kiest eieren voor zijn geld en besluit uiteindelijk om de wedstrijd maar af te fluiten, terwijl er nog enkele minuten te spelen zijn.

Fransen hierover: “Coen Moulijn werd verschrikkelijk onderuit gehaald door hun rechtsback. Normaal gesproken deed Coen geen vlieg kwaad maar toen vloog hij achter die Miera aan. Coen was bij ons als spelers favoriet en wij zagen dat gebeuren. Piet Kruiver nam gelijk die Miera op de slof. Wij stonden met elkaar in de rij om hem een trap te geven. Daarna liep het wat uit de hand. Nee, ik kan mij niet meer herinneren dat er ook suppoosten en politie mensen het veld op kwamen.”

Het commentaar van sportcommentator Bob Spaak behoort inmiddels tot de klassiekers van Sport in Beeld: “Coen, Coen! Behéérs je alsjeblieft,” klinkt het op de televisie waarvoor zowat heel Nederland heeft plaatsgenomen. Spaak vervolgt: “Jongens, jongens, dit kán toch niet. Dit kan toch niet! Wat een afschuwelijke vertoning.”

Toch was de woede van Real Madrid bij de tweede goal van Feyenoord niet helemaal onterecht. Na afloop was Kruiver wel bereid toe te geven dat er een luchtje zat aan het tweede doelpunt: “Reglementair had de scheidsrechter een vrije trap aan Real moeten geven. Ik ben inderdaad opzettelijk tegen die keeper aangesprongen.”

Puskas was na afloop nog steeds woedend: “Wij hebben verloren omdat de scheidsrechter volmaakt ongeschikt was voor zijn taak. Het tweede doelpunt van Feyenoord had nooit goedgekeurd mogen worden.” Scheidsrechter Galba wilde echter van geen fout weten: “Het was een volkomen correcte goal. De Real Madrid-spelers moeten de spelregels eens beter leren.”

Uiteindelijk heeft Feyenoord niets aan de winst. Twee weken later stelt Real Madrid orde op zaken. Het wordt 5-0 voor Real. Puskas zou vier goals maken in die wedstrijd.