ProTour-licentie Astana in gevaar

Olga (Nuongirl)
Er is een kans aanwezig dat Astana uit de ProTour wordt gezet. UCI-ProTourmanager Alain Rumpf heeft dit laten doorschemeren aan persbureau Reuters.

Onlangs werd de manager van de wielerploeg, Marc Biver, op het matje geroepen bij de internationale wielerunie om tekst en uitleg te geven over de dopingperikelen bij Astana. "Hij heeft de zaak uitgelegd, maar het is goed mogelijk dat de licentiecommissie de ploeg verzoekt de ProTour-licentie op te geven", aldus Rumpf.

Tijdens de Tour de France vand dit jaar werd de kopman van Astana, Alexandre Vinokourov, positief getest op het gebruik van bloeddoping. Na de Tour werd Andrej Kashechkin bij een out-of-competitioncontrole op hetzelfde vergrijp betrapt. In april van dit jaar werd de Duitser Matthias Kessler al betrapt op testosterongebruik, terwijl ook tegen Eddy Mazzoleni een onderzoek loopt.

Vinokourov en Kashechkin zijn allebei ontslagen, en daarnaast kwam de ploeg de gehele maand augustus niet in koers. Kort daarop werd een streng anti-dopingprogramma voor de eigen ploeg aangekondigd. Door de dopingperikelen werd Astana geweerd uit de Ronde van Duitsland en de Ronde van Spanje.

Gisteren verscheen de Kazakse wielerploeg voor het eerst na de maand van bezinning weer in koers, de Franse ProTour-wedstrijd Le Grand Prix de Plouay.