Vooruitblik Spaanse Primera División

Maikel (WeebI)
Aankomend weekend gaat ook de Spaanse Primera División weer van start. Na de Engelse en Duitse competities blikt FOK! ook vooruit op de Spaanse, waar ook in 2007/2008 weer een leger Nederlanders aan deelneemt.

Kampioen Real Madrid kent een hoop veranderingen. Niet alleen werd coach Fabio Capello door Bernd Schuster, maar ook de selectie werd omgegooid. Belangrijke schakels David Beckham en Roberto Carlos vertrokken, terwijl de portemonnee werd getrokken om de selectie te versterken. Maar liefst drie Nederlanders schaarden zich naast Ruud van Nistelrooij; achtereenvolgens Royston Drenthe, Wesley Sneijder en Arjen Robben trekken het witte tricot van de Koninklijke aan. Ook in verdedigend opzicht werd er geïnvesteerd. Pepe (30 mln, FC Porto) en Gabriel Heinze (Manchester United, 10 mln) werden gekocht, terwijl Christoph Metzelder (Borussia Dortmund) en Jerzy Dudek (Liverpool) transfervrij overkwamen. Ook de Brazilianen Emerson en Cicinho keren niet terug, zij werden verkocht aan respectievelijk AC Milan en AS Roma. Los Merengues kennen geen gelukkige voorbereiding, veel duels gingen verloren. Daarnaast was Real ook niet opgewassen tegen het frisse aanvalsspel van Sevilla in de Supercopa. Real vangt de competitie aan tegen stadsrivaal Atlético Madrid. Een vroege Derbi de Madrid dus dit seizoen.

FC Barcelona zag zijn laatste Nederlander, Giovanni van Bronckhorst, naar Rotterdam vertrekken. Javier Saviola maakte de omstreden overstap naar Real Madrid, terwijl ook Juliano Belletti en Ludovic Giuly weg mochten. Ook Frank Rijkaard mocht weer enkele miljoenen besteden. Barça begon met schokaankoop Thierry Henry, die voor ¤24 miljoen weg mocht bij Arsenal. Daarnaast werd er ¤9 miljoen overgemaakt aan AS Monaco voor Yaya Touré, en verruilde Eric Abidal Olympique Lyon voor Catalonië voor ¤15 miljoen. Gabriel Milito was de duurste verdediger; voor ¤17 miljoen kwam hij over van Real Zaragoza. Barcelona hoopt de titel weer van aartsrivaal Real over te kunnen nemen. Met de Fantastic Four (Ronaldinho, Eto'o, Messi en Henry) als aanvalslinie denkt Rijkaard de strijd aan te kunnen gaan. Barcelona opent zondag bij Real Racing Club de Santander.

Sevilla moet komend seizoen gaan bewijzen of het opnieuw voor de titel kan gaan. Lange tijd streden de Andalusiërs vorig seizoen voor drie prijzen, maar moest het het zonder de landstitel 'slechts' met de UEFA Cup en de Copa Del Rey doen. Nederlandse impulsen werden gehaald in de personen van Khalid Boulahrouz, die gehuurd wordt van Chelsea, en de Belg Tom de Mul, die Amsterdam voor Spanje verruilde. Seydou Keita, gehaald bij RC Lens, moet het middenveld versterken. De enige echte aderlating van Sevilla is het vertrek van centrale verdediger Aitor Ocio, die terugkeerde naar Athletic Club de Bilbao. Bovendien verlieten David Castedo en Kepa Blanco Sevilla voor Levante en Getafe. Tegen datzelfde Getafe begint Sevilla zaterdagavond de competitie, alvorens het zich volgende week probeert te plaatsen voor de Champions League.

Valencia leek vorig jaar op weg zich wederom bij de top te nestelen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde stek. Via de achterdeur werd er gewerkt op de transfermarkt, waar spitsen Nikola Zigic (Racing) en Javier Arizmendi (Deportivo) gehaald werden. Vanuit Madrid kwamen Iván Helguera en Juan Mata, terwijl Timo Hildebrand Duitsland voor Valencia verruilde. Daarnaast werd verdedigend talent Alexis van Getafe gekocht. Bij de vertrekken zien we vooral veel verhuren. Mario Regueiro, Hugo Viana, David Navarro en Ludovic Butelle spelen komend seizoen allen elders op huurbasis. Verdedigende kracht Roberto Ayala vertrok naar Villarreal, om nog geen twee weken later alweer bij Real Zaragoza te tekenen. Ook Valencia begint met een streekderby; Villarreal komt zondagavond op bezoek in Mestalla.


Eerste speeldag:

Zaterdag:

20.00 Real Madrid - Club Atlético de Madrid
20.00 Real Murcia - Real Zaragoza
22.00 Sevilla - Getafe

Zondag:

19.00 Athletic de Bilbao - Osasuna
19.00 Deportivo de La Coruña - Almería
19.00 Real Mallorca - Levante
19.00 Real Racing Club - FC Barcelona
19.00 Recreativo de Huelva - Real Betis
21.00 Espanyol - Real Valladolid
21.00 Valencia - Villarreal