[EK] Hockeyers naar finale en Spelen

Stefan (sportfreak)
De Nederlandse hockeymannen hebben zich geplaatst voor de finale van het EK. In de halve finale werd België met maarliefst 7-2 geklopt. Het Nederlands team plaatst zich hiermee ook voor de Olympische Spelen.

Nederland begon echter moeizaam aan het duel. Weliswaar kreeg het in de eerste minuut al twee kansen, maar de Belgische doelman Degreve stond in de weg. In de twaalfde minuut kwamen de Belgen zelfs op voorsprong. Via een strafcornervariant werd de 1-0 gemaakt. Twee minuten later maakte Taekema uit een strafcorner weer gelijk. Taekema scoorde uit een strafcorner de 2-1, Roderick Weusthof profiteerde van een blunder in de Belgische defensie en scoorde nog voor rust de 3-1. De Belgen werd nog wel een strafbal onthouden, nadat Geert-Jan Derikx de bal met de voet van de lijn had afgehaald.

In de tweede helft begon Nederland wederom moeizaam. Een aanvankelijk mislukte corner van België glipte door de benen van doelman Guus Vogels en belandde alsnog in het doel. Uiteindelijk ging Nederland dankzij Taekema alsnog af op een onbedreigde zege door binnen vijf minuten drie strafcorners te benutten. Acht minuten voor tijd scoorde Taekema nogmaals, waarmee hij de eindstand bepaalde op 7-2. Met 14 treffers in het toernooi tot nu toe is Taekema onbedreigd topscorer. Toch bleef hij nuchter: "Of het historisch is, weet ik niet, maar zelf heb ik nog nooit zes keer in één duel gescoord. Dat is dus wel aardig."