Vooruitblik US Open

XL
Volgende week barst in New York de strijd om de laatste grandslam van het jaar los. Roger Federer gaat in het immens grote Arthur Ashestadium proberen zijn titel te verdedigen, Nadal en Djokovic zijn z'n voornaamste uitdagers.

Lijstaanvoerder Roger Federer is favoriet voor zijn eerste kwart. Waar het vorig jaar echter voorpaginanieuws was als de Zwitser een set verloor verloopt het dit jaar een stuk problematischer Roger. Vorige week verloor hij sets van Almagro en Hewitt, terwijl hij tegen Almagro 5-0 Head-to-head staat en hij tegen Hewitt zelfs de laatste 11 partijen won.

Op de US Open kan hij lekker warmspelen. In de eerste rondes staan er alleen qualifiers op het programma. Mannen die weliswaar ritme hebben uit het kwalificatietoernooi, maar ook Federer staat in New York al voor de derde week achter elkaar op Hard Court.

In de vierde ronde kan Federer dan de als 21ste geplaatste Ferrero tegenkomen, die wist op Wimbledon nog een set van Federer te pakken. Andy Roddick, Tomas Berdych en Richard Gasquet zitten ook in het eerste kwart. Verrassingen lijken hier niet echt kans van slagen te hebben. John Isner serveert loeihard en verrastte afgelopen weken daarmee verschillende spelers, dat verrassingseffect neemt inmiddels weer af. Ook het servicegeweld van Ivo Karlovic zit in kwart een. Donald Young won vorige week zijn eerste ATP-wedstrijd en maakte het in de tweede ronde Nikolay Davydenko erg lastig. Ook hij lijkt als verrassing niet genoeg gewicht in de schaal te kunnen leggen.

In het tweede kwart vinden we Davydenko en Blake. Blake is in topvorm en heeft een indrukwekkende head-to-head tegen Davydenko. Op papier is dit kwart voor de Amerikaan. Ook Nicolas Almagro is hier te vinden, de spanjaard wint ineens wedstrijden op hardcourt. Tot voor kort deed hij dat alleen op gravel. Tot ieders grote verrassing pakt hij zelfs een set van Federer in Cincinnati. In de derde ronde kan hij de kalende Rus Davydenko al tegenkomen. Ook Andy Murray zit in het tweede kwart, de Schot zegt weer pijnvrij te spelen, maar heeft wedstrijden nodig om ritme op te doen. Naar eigen zeggen zit het nog niet goed met zijn timing. Met zijn loting krijgt hij de tijd om ritme op te doen, weinig tegenstand voor hem. Spelers die terugkomen uit een blessure kunnen echter altijd zelf snel verliezen. Zeker met een fitte tegenstander uit het kwalificatietoernooi. Sam Querrey is voor de Amerikanen een outsider, hij mag echter al vrij snel tegen Marcos Baghdatis of daarna tegen landgenoot Blake. Dit lijkt me voor hem een eindstation. Ook Tommy Haas vinden we in het tweede kwart, hij lijkt echter niet in de juiste vorm te steken.

Novak Djokovic is naar eigen zeggen titelkandidaat. Zijn loting is zwaarder dan hij op voorhand gehoopt zou hebben. In de eerste ronde wacht Mario Ancic, vervolgens kan in de tweede ronde Radek Stepanek op hem wachten. Ancic is door een lange blessure uit de top10 gevallen, Stepanek won al een toernooi in de US Open series. In de derde ronde zou de Argentijn Juan Martin Del Potro op zijn pad kunnen komen, Del Potro is nog niet in topvorm maar absoluut een gevaarlijke tegenstander. De andere helft van het kwart is met Lleyton Hewitt, Mikhail Youzhny en Tommy Robredo redelijk bezet. Hewitt lijkt met Tony Roche aan zijn zijde weer omhoog te kijken, dat liet hij in Cincinnati ook zien in zijn partij tegen Federer (3-6, 7-6, 6-7).

Het laatste kwart in het minst spannend en lijkt derhalve een prooi van Rafael Nadal. Jo-Wilfried Tsonga lijkt sinds het grasseizoen weinig meer te raken, je hoopt bij hem dat hij nu weer kan gaan pieken. Verder kunnen Nalbandian en Ferrer betrekkelijk vroeg Nadal tegenkomen. Servicekanon en local hero Wayne Odesnik, de grillige rus Marat Safin, finalist van de Australian Open Fernando Gonzalez mogen gaan proberen de kwartfinaleplaats tegenover Nadal te veroveren. Gael Monfils en Stanislas Wawrinka lijkt de outsiders in vorm, terwijl Ivan Ljubicic er voor de vorm bij lijkt te staan.