Yankee-legende Rizzuto overleden

Maurice (Maurisico)
Honkballegende Phil Rizzuto is op 89-jarige leeftijd overleden. Rizzuto had een zeer succesvolle honkbalcarrière maar maakte misschien nog wel meer naam als commentator.

De kortestop speelde zijn hele carrière voor de New York Yankees. Hij maakte zeven World Series mee in dertien seizoenen in de Amerikaanse Major League Baseball.

Van 1943 tot 1945 ging hij er even tussenuit om dienst te doen bij de marine. Daar speelde hij ondertussen ook gewoon in het “Navy-baseballteam”.

Rizzuto won meerdere malen persoonlijke prijzen voor zijn prestaties op het veld. Hij werd in 1994 opgenomen in de baseball hall of fame. Bovendien is het nummer tien waar hij altijd mee speelde als eerbetoon opgedragen aan Rizzuto. Niemand van de Yankees mag het nummer ooit nog dragen.

Na zijn afscheid in 1956 werd hij ook als commentator beroemd en geliefd. Rizzuto gebruikte bepaalde ongewone termen veelvuldig. Zijn meest gebruikte uitroep was: 'Holy Cow!. Maar ook de uitspraken "Unbelievable!" en "Did you see that?" worden exclusief aan Rizzuto toegeschreven.

Rizzuto was the voice of the Yankees. De vaste commentator die voor verschillende radio– en tv-stations zijn commentaar gaf op wedstrijden van de succesvolle honkbalploeg uit New York. Rizzuto deed dit bijna veertig jaar. Hij was nooit alleen. Verschillende co-commentatoren vergezelden hem.

Daardoor ontstonden er komische tweegesprekken die je nu ook vaak als een soort karikatuur in films terugziet als er Amerikaanse sportcommentatoren een rol spelen. In 1956 begon “The Scooter” als verslaggever. Pas in 1996 nam hij afscheid.

De laatste jaren van zijn leven sleet hij in een verzorgingstehuis in New Jersey. Zijn dood kwam niet onverwachts. De gezondheid van Rizzuto ging al jaren achteruit.