Van Basten: "Spelers te snel naar buitenland"

Gerard (RedFever007)
Jonge spelers gaan tegenwoordig te vroeg naar het buitenland. Dat zegt Marco van Basten in een interview met Rot Weiss, een magazine van de Zwitserse voetbalbond. De bondscoach van het Nederlands elftal ziet de jeugdige spelers liever op de Nederlandse velden dan dat ze voor veel geld naar het buitenland gaan.

"Jonge spelers gaan tegenwoordig snel naar het buitenland. Het zou goed zijn als jonge jongens eerst alles mee maken in hun eigen land, met alle ups en downs die je als speler maar tegen kunt komen. En het is bovendien altijd goed om in je achterhoofd te houden dat je in een bepaald land bent opgeleid, clubs en vrijwilligers altijd voor je hebben klaar gestaan, je kansen hebt gekregen om je in de kijker te spelen, en je dus best iets terug kan geven aan de mensen in je eigen land," aldus de oefenmeester van Oranje.

Van Basten vind dat de jeudige spelers in zichzelf moeten investeren en plezier in het spelletje moeten hebben. Het is beter om in Nederland alle wedstrijden mee te spelen dan veel op de wisselbank zitten in het buitenland. Jonge talenten van ondermeer Nederlandse clubs zijn recentelijk al naar het buitenland vertrokken. "Nu zie je zelfs al dat jongens van vijftien, zestien jaar worden weggekocht, om op die manier de huidige regelgeving die er is met betrekking tot opleidingsvergoedingen te ontduiken. Als je goed bent en getalenteerd, doet zich vanzelf een mooie kans voor. Je zou als jonge speler veel meer in carrièreplanning moeten denken, “ aldus Van Basten.