[WK-20] Chili verrast Portugal

Maikel (WeebI)
Chili heeft ten koste van Portugal de kwartfinales van het WK onder-20 bereikt. Argentinië maakte korte metten met Polen, dat eerder nog te sterk bleek voor Brazilië.

Portugal werd vooraf gezien als één van de titelkandidaten, maar kende toch wat problemen in de groepsfase. Chili had daarin mindere tegenstand, en verloor slechts twee punten. De onderlinge wedstrijd kende geen betere partij, maar er zou er wel één winnen. Eén doelpunt vlak voor rust zou de enige blijken. De Chileen Arturo Vidal volleerde een vrije trap van Mauricio Isla binnen. De Portugezen raakten gefrustreerd, hetgeen resulteerde in rode kaarten voor Zéquinha en Mano, allebei in de laatste minuut. In blessuretijd moest de matchwinner er ook nog af; Vidal kreeg zijn tweede gele.

Nigeria zal de volgende opponent zijn van Chili. In een Afrikaanse ontmoeting met Zambia bleken de Supereagles de betere. In Ottawa werd het doel al snel gevonden, Uwa Echiejile kopte snoeihard binnen namens de Nigerianen. Zambia, dat in de groep verrassend tweede werd, hoefde echter niet onder te doen voor zijn continentgenoot. Rodgers Kola rondde na een dik half uur netjes af, en bracht de stand weer gelijk. Nigeria zou echter alsnog de winst binnen slepen, toen Chukwuma Akabueze de bal binnenknalde. Ondanks de legio mogelijkheden, waren de Copper Bullets niet in staat opnieuw gelijk te maken.

Argentinië begon in zijn eerste knock-out duel aarzelend tegen Polen. De Europeanen maakten daar dankbaar gebruik van, en overrompelden hun tegenstander. Dat resulteerde in de 33e minuut in de 0-1 van Dawid Janczyk, die twee verdedigers omspeelde. Argentinië werd toen wakker, en begon Polen onder druk te zetten. Ángel Di María zette vijf minuten voor rust de stand op 1-1. In de eerste minuut na rust bracht Atlético Madrid-spits Sergio Agüero Argentinië de voorsprong. Kun, zoals hij wordt genoemd, maakte vlak voor tijd ook nog de beslisser.

De kwartfinale herbergt een Amerikaanse topper, waarin Mexico Argentinië's tegenstander wordt. De talentvolle lichting uit Midden-Amerika had vrijwel geen problemen met Congo. Spelmaker Giovanni Dos Santos maakte op een kwart van de wedstrijd de 1-0, uit een strafschop. Congo was niet veel slechter, maar kon ook weinig uitrichten. Dat werd nog erger toen Franchel Ibara zijn tweede geel vlak na rust pakte. In de slotfase maakte Mexico een eind aan de Congolese hoop. Omar Esparza en Pablo Barrera beslisten de einstand op 3-0.

Uitslagen:

Chili - Portugal 1-0
45' Vidal 1-0

Zambia - Nigeria 1-2
3' Echijile 0-1
33' Kola 1-1
57' Akabueze 1-2

Argentinië - Polen 3-1
33' Janczyk 0-1
40' Di María 1-1
46' Agüero 2-1
86' Agüero 3-1

Mexico - Congo 3-0
23' Dos Santos 1-0 (Pen)
85' Esparza 2-0
90+4' Barrera 3-0


Kwartfinales:

Oostenrijk - Verenigde Staten
Spanje - Tsjechië
Chili - Nigeria
Argentinië - Mexico