Kijken in de camera, Pluisje begon ermee

Maurice (Maurisico)
Op het EK 2007 lijkt het zowaar een soort van trend te worden. Scoren, naar de zijkant lopen en vervolgens in de camera kijken en dan wat roepen of uitbeelden. De Engelsman Lita deed het vorige week. En vanavond kreeg het camera-juichen navolging door de Servische doelpuntenmaker Mrdja. De uitvinder van het camera-juichen is niemand minder dan Diego Maradona. Exact 13 jaar geleden keek Pluisje met ogen die vuur spuwden in de camera

De selectie van Argentinië voor het WK van 1994 is een bonte. Op het WK 1994 keert Claudio Caniggia terug in de selectie van Argentinië. De blonde Argentijn is dan 13 maanden geschorst geweest vanwege het gebruik van cocaïne. Caniggia wordt weer samengebracht met Diego Maradona. Die is einde 1993 weer teruggekeerd op de internationale velden. 18 maanden is de geniale voetballer geschorst geweest vanwege drugsbezit.

Beide spelers zijn er weer bij als voor Argentinië op 21 juni het WK in Amerika begint. Maradona start op het middenveld. Hij is al een dagje ouder en verdedigen is niet zijn grootste hobby. Vandaar dat Pluisje wordt omringd door Redondo en Simeone. Zodoende zijn er genoeg defensieve spelers om Maradona heen verzameld. Maar met naast Maradona, spelers als Caniggia, Batistuta en Balbo in het elftal heeft Argentinië gewoon een sterk en aanvallend creatief elftal. Tonny Bruins Slot bestempelt in Voetbal International de Argentijnen zelfs als gevaarlijker en completer dan de Brazilianen.

De defensieve voorzorgsmaatregelen van Basile zijn tegen Griekenland eigenlijk niet nodig. De Grieken, waar Nikos Machlas in de spits staat, spelen ontstellend zwak. De mannen van de Balkan zijn al blij dat zij überhaupt voor het eerst in de historie een eindronde hebben gehaald. Het WK is al over voor de Grieken voordat ze er eenmaal aan begonnen zijn en zo spelen ze ook.

Niet Maradona maar Gabriel Omar Batistuta is de grote man aan de kant van de Argentijnen. De pure spits scoort driemaal in de wedstrijd. Maradona maakt echter wel een goal. In de zestigste minuut krult Maradona in een druk strafschopgebied de bal over de Griekse defensie.

De goal is zondermeer knap. Maar wat veel meer beklijft, is de blik van Maradona na de goal. Maradona rent in het bijzonder vochtige Foxboro Stadium in Boston met rollende ogen naar de camera. Zijn mond gaat open, hij schreeuwt het uit. De aderen staan opgezwollen op zijn slapen. Maradona is blij. Maar blij is eigenlijk niet het goede woord. Het is een combinatie van pure ontlading en ongeremde woede.

Geschrokken veren miljoenen mensen thuis op de bank terug. Chips en bier worden geknoeid. Maradona staat zo dicht op de camera dat je zowat zijn vullingen kunt tellen.

De blik van Maradona lijkt een afrekening met iedereen die hem de afgelopen jaren voor de voeten liep. Anderhalf jaar kon hij niet voetballen. Belangrijker nog: maarliefst zeven jaar scoorde hij niet voor Argentinië. De ontlading is dus verklaarbaar.Toch fronsen vele toeschouwers de wenkbrauwen. Wat ze zien is een afgetrainde maar ook een wel heel onguur kijken vedette. Kort na de wedstrijden zijn de woorden “doping” en “onder invloed” dan ook veel gebruikt.

Ook tegen de Nigerianen speelt Maradona nog mee. Argentinië wint tegen Nigeria met 2-1. Maradona speelt beter dan tegen Griekenland. De wedstrijd tegen Nigeria is ook meteen de laatste WK-wedstrijd van Maradona. Maradona wordt na de wedstrijd tegen de Afrikanen uitgeloot voor de dopingcontrole. De Argentijn levert vervolgens zijn fatale plasje af.

Op 29 juni, één dag voor de laatste poulewedstrijd, wordt Maradona uit het toernooi gehaald. De FIFA verklaart dat Maradona betrapt is op het gebruik van onder andere Efedrine. Maradona spreekt van een complot. Niets is echter minder waar. Snel wordt duidelijk dat de Argentijn een mix van stimulerende middelen heeft gebruikt om in zes weken 14 kilo af te vallen.