[EK-21] Oranje na thriller naar finale

Olga (Nuongirl)
Jong Oranje heeft zich na een ware strijd weten te plaatsen voor de finale van het EK. Na het nemen van penalty's waren ze Jong Engeland de baas. Na 90 minuten stond het 1-1.

De wedstrijd begon rustig. Nederland was zoekende en het waren de Engelsen die het spel dicteerde. Nederland kreeg wel wat kansen via Rigters en Zuiverloon, maar echt in hun spel kwamen ze niet. Lita had een grote kans op de 1-0, maar de scheidsrechter floot hem onterecht terug wegens buitenspel.

In de 26e minuut de beste kans voor Nederlandvia een ééntweetje van Rigters en Babel, maar laatsgenoemde schoot de bal te zacht richting het Engelse doel. Zes minuten voor rust kwam Engeland alsnog op 1-0. Lita koos de korte hoek en liet Boy Waterman kansloos. Nederland probeerde het vervolgens wel, maar echte kansen kreeg de pleog van bondscoach Foppe de Haan niet. De ruststand was dan ook 1-0.

Nederland begon ongewijzigd aan de tweede helft, terijl bij Engeland Baines werd vervangen door Rosenior. In de 48e minuut kreeg Young een grote kans op de 2-0, maar Vlaar schoffelde hem onderuit. Het kwam de Feyenoorder op geel te staan. De vrije trap van Lita die volgde ging op de paal.In de 58e minuut kwam Beerens in het veld ten koste van Bakkal. Een minuut later een kans voor Oranje via een schot van Maduro maar Carson wist die te stoppen. Ron Vlaar moest even later worden vervanger door Kruiswijk. De aanvoerder van Jong Oranje raakte geblesseerd aan zijn knie en kon niet meer verder spelen.

Nederland begon aan te dringen, en ondanks de vele kansen leek het 1-0 te blijven voor de Engelsen. In de 88e minuut was het alsnog 1-1 toen Ryan Donk de bal voorgaf en Maceo Rigters de bal op een schitterende manier in het net wist te schieten. Dat was ook de stand na 90 minuten waardoor er moest worden verlengd.

Oranje begon aanvallend aan de eerste helft van de verlenging en was verreweg het meeste in balbezit. Engeland, dat de gevaarlijkste man van de eerste 90 minuten, Lita, had gewisseld, kon daar weinig tegenover stellen. Engeland moest bovendien met tien man verder nadat Ananuha geblesseerd van het veld moest. Bondscoach Pearce kon niet meer wisselen omdat hij dat al driemaal had gedaan. Oranje kreeg een aantal kansen, maar wist geen van allen te verzilveren.

Ook in de tweede helft van de verlenging was het enkel Nederland wat in de aanval was. De Engelsen kwamen er amper aan te pas. Oranje was voortdurend op zoek naar een gaatje om te scoren, maar deze werd niet gevonden. Hierdoor moest men penalty's nemen.

Young wist de eerste penalty binnen te schieten. Vervolgens was het de beurt van Babel en die schoot ook raak. Milner scoorde de 1-2, waarna Drenthe tegen de paal schoot. Noble scoorde de 1-3, waarna Tim Janssen een strafschop mocht nemen. Via de paal ging zijn schot het doel in. Waterman wist vervolgens de penalty van Hoyte de stoppen. Beerens schoot Oranje vervolgens naast Engeland. Derbyshire scoorde de 4-3, waarna Maduro Nederland in de race hield door raak te schieten. Doordat het na vijf penalty's gelijk stond moest men nu om en om penalty's nemen. Ferdinand scoorde de 4-5, de Ridder maakte geen fout en scoorde de gelijkmaker.

Doelman Carson scoorde de 5-6, waarna Zuiverloon weer gelijk maakte. Rosenior en Rigters maakten er 7-7 van. Reo-Coker miste en Kruiswijk, die de kans had om Nederland naar de finale te schieten, schoot over. Vervolgens zou Taylor een penalty moeten nemen voor Engeland, maar die scheen er geen zin in te hebben. Desalniettemin moest hij hem toch nemen, en hij scoorde. Waterman, Young, Beerens, Milner, Drenthe, Noble, Maduro, Hoyte en Tim Janssen maakten er 12-12 van. Derbyshire miste vervolgens en ook De Ridder faalde. Ferdinand miste vervolgens, en Zuiverloon scoorde de winnende treffer.


De vraag van vandaag: Welke speler scoorde de 1-1 en hield Oranje in de wedstrijd ? Stuur je antwoord naar sport@fok.nl