[EK-21] Globale belangstelling EK

Maikel (WeebI)
Volgens de UEFA is er een groeiende belangstelling in jeugdkampioenschappen. Het huidige Europees Kampioenschap onder 21 in Nederland wordt uitgezonden in meer dan 150 landen.

De Europese voetbal associatie meldde gisteren dat de televisierechten voor het EK onder 21 aan meer dan 150 landen zijn verkocht. Ook zijn er verbonden gesloten met televisiemaatschappijen in de deelnemende landen, met zenders als RAI (Italië), Sky Sports (Engeland), VRT (België) en ons eigen Talpa (Nederland). Toch is er ook interesse van buiten deze landen, want naast de echt grote landen die er niet bij zijn, zoals Duitsland, Spanje en Frankrijk, is het EK ook te volgen in menig Oostblok-land en Turkije.

Voor het eerst wordt er eigenlijk ook concrete aandacht besteedt aan het jeugdtoernooi van buiten Europa. Het Amerikaanse ESPN, ART uit Azië en de Chinese zender Eurosoccer doen ook allen verslag van het EK. Ook is het mogelijk om via de website van UEFA live tegen betaling wedstrijden te bekijken, hetgeen de interesse ook ten goede komt. Vanuit sommige regio's is kijken via UEFA.com zelfs gratis.

"Het Europees Kampioenschap onder 21 is een belangrijk evenement voor ontwikkelende Europese teams", zegt UEFA's media- en marktingrechten-directeur Phillip Le Floc'h. "Wat aanmoedigend werkt is de toenemende interesse van de media, en dat resulteert weer in een significante toename van beschikbaarheid van wedstrijdbeelden over de hele wereld."