Talentenjacht: Yoann Gourcuff

Jerry (Delichris)
De aankomende weken presenteren wij jullie een reeks van talenten in de voetbalwereld die worden gezien als grote spelers voor de toekomst. In deze reeks zullen vooral talenten aan bod komen die nog niet heel bekend zijn maar binnen vijf jaar misschien wel tot de top behoren. Yoann Gourcuff is de derde in deze serie, zijn voorganger was Ben Sahar.

Sommigen vergelijken hem met Zinedine Zidane, anderen noemen hem de nieuwe Youri Djorkaeff. Dat het een grote speler kan worden is in ieder geval duidelijk. Op 20-jarige leeftijd stond Yoann Gourcuff al in de Champions League finale met zijn club AC Milan tegen Liverpool. De aanvallende middenvelder werd al op jonge leeftijd gescout en won met Frankrijk onder 19 het EK in 2005. AC Milan lijkt weer een mooie speler in huis te hebben.

Yoann Gourcuff is geboren in Ploemeur, te Frankrijk. Op jonge leeftijd debuteerde hij voor het Franse FC Lorient, waarvan de coach destijds zijn vader was, genaamd Christian Gourcuff. Later tekende hij een jeugdcontract bij Stade Rennes in 2001, gevolgd door een professioneel contract twee jaar later.

In het seizoen 2003-2004 speelde hij op 7 februari 2004 zijn eerste professionele wedstrijd, hij mocht de laatste 23 minuten in de ploeg komen voor Cédric Barbosa maar verder speelde hij dit seizoen slechts 9 wedstrijden in de hoofdmacht. De volgende seizoenen waren meer dan succesvol, met zes doelpunten in het seizoen 2005-2006, hielp hij Rennes naar de zevende plek in de Ligue 1, wat leidde tot een plaats in de Intertoto Cup. Als gevolg hiervan werd Gourcuff meerdere malen aan grote clubs gelinkt, waaronder Ajax en Arsenal F.C. Aan het einde van het seizoen 2005-2006 vertrok de Fransman bij de club waar hij in totaal 66 wedstrijden speelde, hij tekende een contract tot medio 2011 bij het Italiaanse AC Milan.

Hij werd al op jonge leeftijd ontdekt door de Franse scouts en hij maakte deel uit van het Franse team dat het Europees Kampioenschap 2005 onder 19 won. Hij begon zijn carrière bij Milan met een goal en één van de beste spelers op het veld in de UEFA Champions League match tegen het Griekse AEK Athene. Gourcuff wordt tegenwoordig meerdere malen vergeleken met topvoetballer Zinedine Zidane, door zijn lengte, bouw, beweging en vaardigheden. Terwijl anderen hem zien als de nieuwe Youri Djorkaeff.

Naam: Yoann Gourcuff
Bijnaam: Petit Zizou
Nationaliteit: Fransman
Positie: Aanvallende middenvelder
Lengte: 185 cm
Gewicht: 79 kg
Huidige club: AC Milan
Vorige club(s): Stade Rennes
Geboortedatum: 11/07/1986
Leeftijd: 20