KERS in ontwikkeling voor F1

John (Spooky4u)
Naar aanleiding van de nieuwe regelgeving in 2009 hebben twee bedrijven de handen ineen geslagen om een 'kinetic energy recovery system' (KERS) te ontwikkelen voor de Formule 1. Vanaf 2009 wordt van de Formule 1-teams verwacht dat zij zuiniger omspringen met de energie die een F1-bolide produceert, wat ten goede zal komen aan het milieu.

Torotrak en Xtrac, twee bekende bedrijven in het ontwikkelen van motoronderdelen, hebben een systeem ontwikkeld dat de kinetische vrijgekomen energie opvangt en deze energie op een gewenst moment weer vrijlaat. Wanneer een auto aanremt voor een bocht treedt een vliegwiel in werking, zodra de auto weer begint met accelereren laat het vliegwiel zijn energie los op de aandrijfas om zo met meer tractie en minder 'nieuwe' energie snelheid te winnen. Zo zou het ook mogelijk zijn om de opgeslagen energie op elk gewenst moment om te zetten in kracht. Zo zou het wellicht kunnen zijn dat de coureur een extra knop in zijn cockpit krijgt om de energie los te laten, wat weer tot extra inhaalacties kan leiden.


Kinetic energy recovery system (KERS)

Peter Digby, directeur van Xtrac, verwacht dat het systeem precies in de plannen van FIA president Max Mosley past. Hij gelooft dat de samenwerking van Xtrac en Torotrak van grote invloed kan zijn op een nieuwe generatie personenauto's. "Het samenbrengen van de kennis in transmissies van Torotrak en de kennis van het ontwikkelen en produceren van transmissies van Xtrac is denk ik een goed voorbeeld dat perfect in de plannen van Mosley past toen hij aankondigde dat de Formule 1 in de toekomst efficiënter met energie moest omgaan en de motorsport toegankelijk moest zijn voor nieuwe fabrikanten."

Ook Torotrak directeur Dick Elsy is blij met de samenwerking: "Wij zijn verheugd dat we met Xtrac kunnen samenwerken aan deze nieuwe vorm van transmissie technologie, om een hoogwaardig KERS-systeem in de motorsport te kunnen introduceren, die ook nog eens makkelijk over te nemen is in de personenauto's, wat weer resulteert in betere prestaties van de auto en beter is voor het milieu."