Promotie / degradatie zaterdaghoofdklasse

Michel (methodmich)
Sinds gisteren zijn alle promovendi en degradanten in de hoofdklasse van het zaterdagamateurvoetbal bekend. Omdat vanaf volgend seizoen wekelijks aandacht geschonken zal worden aan het voetbal op dit niveau, volgt hier een overzicht met daarin de beslissingen onderin.

Uit de drie afdelingen in de zaterdaghoofdklasse degraderen altijd twee ploegen. Logischerwijs zijn dit de teams die als nummer 13 en 14 eindigden. Dat leverde dus zes degradanten op. In de hoofdklasse A viel het doek voor Heerjansdam en Vitesse Delft, in de hoofdklasse B waren Huizen - in 2003 nog landskampioen - en SSV '65 de pineut, terwijl in de hoofdklasse C het doek viel voor Harkemase Boys, getraind door Fritz Korbach, en Urk. De prestatie van SSV '65 was ronduit dramatisch. De promovendus uit Goes haalde uit 26 duels slechts vijf punten en won geen enkele keer. Slechts Groote Lindt presteerde ooit slechter, zodat de Zeeuwen op de voorlaatste plaats binnenkomen in de ranglijst aller tijden.

Deze zes plaatsen worden volgend seizoen ingenomen door de vijf kampioenen van de eerste klasse. In 1A promoveerde Zwaluwen '30 / Henver, in 1B Barendrecht, in 1C LRC, in 1D het roemruchte DOVO en in 1E pakte PKC '83 de titel. Op Barendrecht en DOVO na debuteren de kampioenen volgend seizoen op het hoogste niveau. De zesde plaats wordt ingenomen door NIVO Sparta. Deze ploeg won een beslissingsduel met Voorland en gaat ook voor het eerst in de hoofdklasse spelen.

Dan waren er nog drie play-offs. Hierin treffen de nummers 12 uit de drie hoofdklassen de winnaars van de nacompetitie uit drie eerste klassen. De andere twee nacompetitiewinnaars treffen elkaar, dit waren dus NIVO Sparta en Voorland. In de play-offs wisten VVOG, dat DVS '33 na verlenging klopte, en Excelsior Maassluis, dat een 3-1 achterstand tegen Scheveningen omboog in een 3-4 zege, zich te handhaven. Berkum degradeerde wel uit de hoofdklasse door een nederlaag tegen Staphorst, dat hiermee de zevende promovendus is.

De KNVB zal over enkele weken de nieuwe indeling voor de zaterdaghoofdklasse A, B en C bekend maken.