[Upd] Riis bekent dopinggebruik

Stefan (sportfreak)
Bjarne Riis heeft toegegeven epo te hebben gebruikt. De Tourwinnaar van 1996 gaf dat toe tijdens een persconferentie in Kopenhagen.

"Ik heb doping gebruikt, ik heb epo genomen", aldus de huidige ploegleider van CSC, die aangaf de doping zelf te hebben gekocht en ingebracht. Eerder gaven Telekomrenners Bert Dietz, Christian Henn, Udo Bölts, Rolf Aldag, Brian Holm en Erik Zabel al toe epo te hebben gebruikt. Riis gaf aan de doping te hebben gebruikt tussen 1993 en 1998. "Het was destijds makkelijk te verkrijgen". De Deen gaf ook aan zijn Tour-zege aan epo te danken. "Ik weet dat ik met ongeoorloofde middelen de Tour heb gewonnen", aldus Riis. "Maar ik heb er desondanks wel hard voor gewerkt."

Op de vraag of hij bang is zijn Tourzege kwijt te raken zei Riis: "De gele trui ligt in een doos in de garage. Als jullie hem hebben willen, alsjeblieft".

Update:
Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielrenunie (UCI), heeft laten weten dat Bjarne Riis de Tourwinst van 1996 niet af hoeft te staan. De Ier liet dit vrijdag weten.

"De verjaringstermijn van acht jaar zit er op. We gaan de geschiedenis niet meer veranderen.", aldus McQuaid. Hij gaf overigens wel toe blij te zijn met de bekentenissen die de afgelopen dagen werden gedaan. "Ook ben ik verheugd met de toezeggingen van de sponsors T-Mobile en CSC in de wielersport actief te blijven."