Nieuwe judocompetitie in Nederland

Michiel (WanEnOonlie)
Met als spectaculaire naam \"Nederlandse Judo League\" (NJL) lanceert de Nederlandse Judobond (NJB) komend najaar een nieuwe competitie voor clubteams. De eerste finales staan gepland voor december dit jaar.

De verandering lijkt onderdeel uit te maken van een grondige renovatie in de judosport: met de NJL voltooit de bond de vernieuwing van de vier belangrijkste judo-evenementen in Nederland. Zo werd eerder al de opzet van het Nationaal Kampioenschap (NK) gewijzigd om een antwoord te bieden aan de daling van het aantal inschrijvingen.

Naast de opzet van de NJL was de bond er al eerder in geslaagd om de organisatie voor de wereldtitelstrijd naar Nederland te halen. Ook kreeg het jaarlijkse internationale toernooi van de JBN de status van Super World Cup: een belangrijk Olympisch kwalificatietoernooi.

Nederland is een fervent judoland, en kent vele successen in de vechtsport. Bekend is natuurlijk Anton Geesink (tweemaal Olympisch goud), maar recentelijker streden ook klinkende namen als Mark Huizinga (goud Sydney 2000), Jessica Gal (viervoudig Europees kampioene) en de door blessures geplaagde Dennis van der Geest (wereldkampioen 2005) die de laatste tijd zijn successen zoekt in het televisievak.