Vooruitblik Eredivisie speelronde 34

Sjors (Sj0rSz)
Komend weekend staat de laatste speelronde in de Eredivisie op het programma. Het belooft een spannende dag te worden, aangezien drie ploegen nog met de titel naar huis kunnen gaan. Hieronder volgt een vooruitblik op speelronde 34.

AZ staat momenteel op de eerste plaats. De Alkmaarse ploeg heeft 72 punten en dat zijn er net zoveel als directe concurrenten Ajax en PSV. Toch staat het team van trainer Louis van Gaal bovenaan, aangezien het doelsaldo beter is. De verwachting is ook dat de lijstaanvoerder met de titel aan de haal gaat. Zij spelen zondag namelijk tegen Excelsior. Bij een gelijkspel of verlies ligt de mogelijkheid voor de Amsterdamse club om met de titel naar huis te gaan. Dan moet er wel van Willem II worden gewonnen. De kans dat de Eindhovenaren kampioen worden is nihil. De ploeg is afhankelijk van de resultaten van AZ en Ajax. Bovendien moet de regerend landskampioen van Vitesse zien te winnen.

De strijd om plaats vijf is ook erg spannend. Feyenoord, SC Heerenveen, Roda JC en FC Groningen maken nog kans op directe plaatsing van Europees voetbal. Van deze ploegen spelen de Friezen en de Rotterdammers in een directe confrontatie om de plaats die garantie biedt voor een Europees avontuur. Wanneer deze wedstrijd gelijk eindigt, dan wordt het spannend voor de Limburgers en de Groningers. Zij zijn dan namelijk de voornaamste kandidaten voor deze positie.

Ook voor deelname aan de Intertoto Cup zijn er nog twee ploegen die hier kans op maken, namelijk NAC Breda en NEC. Ook Vitesse heeft nog uitzicht op dit toernooi, maar dit zou alleen van belang zijn wanneer de Bredase club of de Nijmegenaren hun wedstrijd verliezen. Sparta, Heracles en Willem II staan in de veilige zone en zullen ook volgend seizoen in de Eredivisie actief zijn.

In de onderste regionen van de vaderlandse competitie viel vorig weekend al de beslissing. ADO Den Haag was al gedegradeerd en komt volgend seizoen in de Jupiler League uit. RKC Waalwijk en Excelsior zijn veroordeeld tot het spelen van wedstrijden in de nacompetitie.

De laatste speelronde:

ThuisUitAanvang
FC GroningenFC Utrecht14:30
SC HeerenveenFeyenoord14:30
NECADO Den Haag14:30
PSVVitesse14:30
Roda JCHeracles Almelo14:30
Sparta RotterdamRKC Waalwijk14:30
FC TwenteNAC Breda14:30
Willem IIAjax14:30
ExcelsiorAZ14:30