[NASCAR] Uitslag Kobalt Tools 500

Wouter (ziggyziggyziggy)
Jimmie Johnson heeft de Kobalt Tools 500 op de Atlanta Motor Speedway gewonnen. Hij passeerde slechts ronden voor de finish Tony Stewart, die genoegen moest nemen met de tweede plaats. Montoya reed zichzelf op de vijfde plaats in de kijker.

Ryan Newman startte vanaf de pole position, nadat hij in de kwalificatie meer dan een mijl per uur sneller was dan wie dan ook. Hij zakte na de start echter al snel ver terug in het veld en de race werd aangevoerd door Jimmie Johnson en Jeff Gordon. Tony Stewart maakte een grote opmars gedurende de eerste ronden. Hij was op de dertiende plaats gestart, en reed in de twintigste ronde al op positie vijf. Ook Dale Earnhardt jr. was snel en reed in twintig ronden van de 22e plaats naar de top tien.

De eerste caution viel pas na 37 ronden. Dat viel mooi in het eerste pitwindow en alle coureurs zochten dan ook de pitstraat op voor nieuwe banden. De Atlanta Motor Speedway staat niet bekend als een bandenvreter, maar minstens twee wagens bleken hun rechtervoorband al volledig te hebben versleten. De tweede serie pitstops vielen, bij gebrek aan neutralisaties, tijdens een groene vlag-periode. Kyle Busch had een angstig moment, toen hij op volle snelheid een langzamere wagen tegenkwam, die op weg was naar de pits. Hij moest uitwijken en verloor bijna de controle over zijn wagen.

Met honderd ronden achter de rug reed Kyle's oudere broer, Kurt Busch, aan de leiding. Hij was een van de eersten die de pits had opgezocht en was met zijn nieuwe banden een aantal ronden de snelste coureur op de baan. Twee pitstopseries later waren het echter Matt Kenseth, Jimmie Johnson en Jeff Gordon die de kop van het veld hadden bereikt en de eerste plaats afwisselden.

Juan Pablo Montoya reed een erg goede race. Vrijdagmorgen bezocht hij de baan voor het eerst, in de tweede helft van de race had hij zich al naar de vierde plaats gewerkt, waar hij een groot aantal ronden bleef rijden. Hij was in goed gezelschap van Jeff Gordon, die echter wel een ronde achter lag, na een uitgelopen pitstop.

Vijftig ronden voor de finish werd de race pas echt boeiend. Na een korte neutralisatie werd het veld weer losgelaten, maar het was maar de vraag of alle wagens vijftig ronden op snelheid konden doorrijden. De maximale grootte van de brandstoftanks is verkleind van 22 naar 18 gallons, wat neerkomt op 49 tot 51 ronden op deze baan. Met minder dan vijftien ronden te gaan veegde een caution vanwege troep op de baan de brandstofzorgen van de teams van tafel. Alle coureurs bezochten de pits voor benzine en banden, Stewart behield de leiding.

De herstart werd gegeven met nog elf ronden op de klok en Stewart had direct zijn handen vol aan Jimmie Johnson. De twee reden weg van Matt Kenseth en bevochten de koppositie. Johnson passeerde Stewart in de tweenalaatste ronde, maar drukte hem daarbij licht de muur in. Stewart verloor wat snelheid en moest de winst aan Johnson laten. Jeff Burton werd vierde, Juan Pablo Montoya finishte op een indrukwekkende vijfde plaats in slechts zijn vijfde Nextelrace.

(volledige uitslag volgt)