Uitslag AZ - Newcastle United

Sjors (Sj0rSz)
AZ is er in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales van de UEFA Cup. In de wedstrijd tegen Newcastle United werd het 2-0. Dit was voldoende, aangezien de heenwedstrijd van twee weken geleden in 4-2 voor de Engelsen eindigde.

Louis van Gaal begon het duel tegen de Engelsen zonder Barry Opdam. De verdediger had teveel last van zijn hamstring en was niet inzetbaar. Ryan Donk nam zijn plaats in. Ook Moussa Dembélé startte in de basis. Dit ging ten koste van Danny Koevermans, waar ook Nourdin Boukhari zat. Ten opzichte van de thuiswedstrijd voerde Glenn Roeder, trainer van Newcastle United, één wijziging door. Stephen Carr was licht geblesseerd en werd vervangen door Paul Huntington.

Om 20:35 trapten AZ af voor het begin van de wedstrijd. De eerste mogelijkheid was in de tiende minuut voor de Alkmaarse ploeg, maar Shota Arveladze schoof de bal voor het doel langs. Meteen daarna werd Newcastle United op de eigen helft vastgezet en creëerde de thuisploeg een aantal kansen. Kort daarna kwam AZ op voorsprong via Arveladze, nadat Taylor de bal verkeerd inschattte. Het antwoord van de Engelsen kwam via Parker, maar de bal zeilde over het doel. De Engelse ploeg drong hierna wel enigszins aan, maar kreeg nauwelijks mogelijkheden. Zo schoot Duff voor het doel van Waterman langs.

Na ruim een half uur spelen kreeg Julian Jenner een kans om te scoren, maar opnieuw was Given attent en wierp zich op de bal. Vijf minuten voor tijd probeerde AZ het via Koevermans en Arveladze, maar het duo wist geen kans te creëren. Sibierski, speler van Newcastle United, kreeg ook een kans. De keeper van de Alkmaarse ploeg reageerde echter alert. In de blessuretijd van de eerste helft waren er geen echte kansen meer. Hierdoor was de ruststand 1-0.

Direct na aanvang van de tweede helft kreeg AZ een geweldige kans op een doelpunt. Dembélé, Jenner en Koevermans kregen de bal er echter niet in, doordat Solano en Given goed werk verrichtte. Vijf minuten later kreeg Dyer een hele goede mogelijkheid voor de aansluitingstreffer. De speler schoof de bal maar net voor het doel van Waterman langs. Vrijwel direct erna vergrootte de Alkmaarders via Koevermans de voorsprong. De aanvaller kopte de bal achter de keeper van de Engelse ploeg. Nog geen minuut later kreeg Koevermans wederom een grote kans. Deze keer kopte hij over het doel van de Engelsen. Na een uur spelen kreeg Solano een kans, maar hij schoot in de handen van Waterman.

In de 70e minuut probeerde Jenner het weer via de rechterkant, maar de speler schoot zelf op het doel. Given kende dan ook weinig moeite om de bal tegen te houden. Newcastle United kwam ook een aantal keer gevaarlijk dichtbij het doel van AZ, maar dit leverde vooralsnog geen gevaar op. In de tegenstoot had Koevermans vrij baan naar de goal, maar de hoek was uiteindelijk te lastig. Zes minuten later kreeg Dembélé een gigantische kans, maar de bal werd van de lijn gehaald. In de slotfase kreeg Martins een grote kans, maar Waterman bleef rustig en wist uiteindelijk de bal te pakken. Aan de andere kant schoot Arveladze nog op de lat. In blessuretijd kwamen de Engelsen nog een paar keer dichtbij het doel van de thuisploeg, maar dit had geen gevolgen.

Karakteristieken

AZ - Newcastle United 2-0
14' Arveladze 1-0
56' Koevermans 2-0

Toeschouwers: 16.401
Arbiter: Layec (Fra)
Geel: De Cler, Jaliens (AZ), Bramble, Given, Butt (Newcastle United)

Opstellingen:
AZ: Waterman, Steinsson, Jaliens, Donk, De Cler, Jenner (Lens/80), De Zeeuw, Arveladze, Martens (Boukhari/90), Koevermans (Opdam/84), Dembélé

Newcastle United: Given, Bramble, Taylor, Huntington (N'Zogbia/86), Solano, Sibierski, Parker, Butt, Dyer, Martins, Duff (Belözoglu/59)