Parijs-Roubaix mijdt gevaarlijke kasseistroken

Olga (Nuongirl)
De wielerklassieker Parijs-Roubaix zal dit jaar noodgewongen moeten afwijken van zijn vertrouwde parkoers. Op enkele plaatsen liggen de kasseien er zo slecht bij, dat de organisatie van de klassieker het niet verantwoordelijk vindt om de renners er overheen te laten rijden.

Binnen enkele weken zal worden beslist welke kasseiwegen worden geschrapt. "We werken er met man en macht aan," aldus kasseispecialist François Doulcier.

Het staat al wel vast dat het tweede deel van de kasseistrook van Auchy les Orchies naar Bersée, na zo'n 200 kilometer koers, er dit jaar niet bij is. Er zitten te veel gaten en kuilen in, en voor de volgauto's is het 1400 meter lange stuk ook onbegaanbaar geworden. Ook ligt de eerste kasseistrook in het parkoers, in Troisvilles, er erg slecht bij. Als het regent komt het tweede deel steevast onder water te staan en dan kunnen de renners niet meer zien waar ze rijden. Mocht hier geen oplossing voor worden gevonden, dan zal dit stuk ook worden geschrapt.

De beruchte, loodzware kinderkoppen bij Mons en Pévèle lijken wel op tijd klaar te zijn voor de klassieker. De komende weken zullen vrijwilligers de laatste kilometer van deze weg ontdoen van een laag modder, die door overvloedige regenval van de akkers op de stenen is gestroomd.

Naast dat er kasseien worden geschrapt, krijgt de klassieker ook een nieuwe kasseistrook. Tussen Beuvry en Orchies bleek een ongebruikt stuk kasseiweg te liggen, en dat is opgeknapt en verlengd, zodat 1400 meter nieuwe keien beschikbaar kwamen voor de koers.

Parijs-Roubaix wordt op zondag 15 april gereden.