[Special] Het succesvolste team ooit

Sander (sanger)
Vraag een willekeurige Formule 1 fan naar het meest succesvolle team allertijden, en het zal niet verbazen dat het antwoord in de meeste gevallen Ferrari zal luiden. Maar is dat wel zo. Is Ferrari echt het meest succesvolle Formule 1 team allertijden?

Om te bepalen wat het meest succesvolle Formule 1 team allertijden is kun je alleen afgaan op de statistieken. En juist in de Formule 1 zijn het de statistieken die tellen. Als we die statistieken bekijken kunnen we maar tot één conclusie komen: Ferrari heeft als team meer races gewonnen, meer coureurtitels gewonnen en meer constructeurtitels behaald als welk ander team dan ook. Absoluut gezien is Ferrari dus het meest succesvolle team ooit. Maar Ferrari heeft ook verreweg de meeste races verreden in de geschiedenis van de Formule 1, waardoor ze vanzelfsprekend meer kansen hebben gehad om al deze prijzen te winnen. Relatief gezien is het dus een ander verhaal.

Allereerst gaan we over naar de statistieken van Ferrari. Sinds de intrede in de sport heeft Ferrari een indrukwekkend aantal overwinningen behaald. Maar liefst 193 races, 14 constructeurtitels en 14 coureurtitels werden behaald. Ferrari deed zijn intrede in de Formule 1 in 1950, het debuutjaar van de sport. In totaal gaf Ferrari in 741 races acte-de-presence. Gemiddeld genomen heeft Ferrari vier seizoenen nodig om een wereldtitel (zowel coureur- als constructeurtitel) te winnen. Om een race te winnen heeft de Scuderia gemiddeld genomen slechts 3,8 races nodig.

Het team van Ferrari na weer een overwinning

Als we gaan kijken naar de statistieken van de concurrentie is het moeilijk te bepalen naar wie we moeten gaan kijken. Er zijn teams welke logisch zijn te bekijken, zoals Lotus. Lotus had een serieuze concurrent kunnen zijn als ze na de dood van Colin Chapman niet afgezakt waren tot een achterhoedeteam. Lotus wist in de geschiedenis zes coureurtitels en zeven constructeurtitels te winnen. Gebaseerd op de veertig seizoenen die Lotus in de sport aanwezig was komt dat neer op één coureurtitel per 6,8 seizoenen en één constructeurtitel per 5,8 seizoenen. Niet eens redelijk in de buurt van Ferrari dus.

De Lotus 56 uit 1971


Als we verder gaan kijken komen we bijvoorbeeld bij McLaren. McLaren is al veertig jaar actief in de Formule 1. Hun staat van dienst is indrukwekkend: elf coureurtitels, acht constructeurtitels en 148 raceoverwinningen in 614 gereden races. McLaren heeft gemiddeld slechts 3,6 seizoenen nodig om een wereldkampioen bij de coureurs af te leveren, waarin ze beter presteren dan Ferrari. Echter leggen ze het af als je gaat kijken naar de constructeurtitels. Daar heeft McLaren gemiddeld 5 seizoenen nodig om wereldkampioen te worden. Al met al niet slecht, maar ze staan hiermee wel achter Ferrari. Als we op raceniveau gaan kijken heeft McLaren gemiddeld 4,1 race nodig om er één winnend af te sluiten. Ook hier leggen ze het af tegen de Scuderia Ferrari.

Een McLaren F1, met op de achtergrond teamoverleg


Dat brengt ons bij het volgende team: Renault. In de afgelopen twee seizoenen erg succesvol, maar hoe staat het met de staat van dienst over hun gehele Formule 1 avontuur. Renault kwam in 1977 in de Formule 1 als pionier van de turbomotoren. Sindsdien heeft Renault ‘slechts’ 15 seizoenen meegedaan verdeeld over twee tijdvakken. In totaal namen zij deel aan 213 races. Grootste successen zijn de twee coureurtitels en constructeurtitels van de afgelopen twee seizoenen. In totaal wist het Franse team 33 races winnend af te sluiten. Gemiddeld genomen heeft Renault 7,5 seizoenen nodig om zowel een coureur- als een constructeurkampioenschap te winnen. Ze komen hiermee niet eens in de buurt van de eerder genoemde teams.

Het team van Renault aan het werk tijdens een pitstop


Gaan we verder naar het team van Williams. Ook Williams is nog niet zo lang in de sport aanwezig als bijvoorbeeld Ferrari en McLaren. Het team van Sir Frank is ‘pas’ 28 seizoenen actief in de Formule 1. In totaal namen ze deel aan 532 races, waarvan ze er 113 winnend wisten af te sluiten. Het team heeft een zeer indrukwekkende staat van dienst: zeven coureurtitels en negen constructeurtitels wisten de Britten te winnen. Dit komt neer op een gemiddelde van één coureurtitel per vier seizoenen, waarmee ze Ferrari evenaren. Voor elke constructeurtitel heeft het team echter slechts 3,1 seizoenen nodig. Hiermee verslaan ze de Scuderia Ferrari. En dan te bedenken dat Williams een neergaande spiraal kent sinds het vertrek van Adrian Newey in 1997. Ondanks een slecht seizoen in 2006 is er wel degelijk reden tot lachen bij het Britse team.

Jacques Villeneuve in de Williams FW-19


Al met al kunnen we concluderen dat Williams het meest succesvolle team allertijden is, relatief gezien. Absoluut gezien is dat Ferrari. Ook nu blijkt dat je statistieken op twee verschillende manieren kunt interpreteren, waarbij niet aan te wijzen is welke manier de juiste is. Wel is het leuk dit soort gegevens te vergelijken en kijken wat er in de hedendaagse Formule 1 van overblijft.