Testverslag 27-2-07

John (Spooky4u)
Super Aguri F1 is in Bahrein begonnen aan de laatste testsessies voordat het nieuwe seizoen in Australië begint.

De Japanse renstal zal tijdens de tests slechts één bolide tot hun beschikking hebben. Takuma Sato reed vandaag 75 ronden en reed met 1:33.813 zijn snelste rondetijd. Het team concentreerde zich voornamelijk op set-up afstellingen en het testen van de Bridgestone banden.


Ook het team van BMW Sauber F1 was vandaag aanwezig in Bahrein. Het team dat het de afgelopen tests uitstekend doet, wist zich wederom bij de topteams te vestigen.

Vandaag reden Robert Kubica en Sebastian Vettel hun eerste testkilometers op het circuit van Bahrein. Kubica was verreweg de snelste van de twee, met een rondetijdvan 1:32.108 was hij ruim één seconde sneller dan Vettel, die een tijd van 1:33.219 liet noteren. Er moet echter wel vermeld worden dat Vettel een groot gedeelte van de tijd in de pitbox te vinden was, doordat zijn versnellingbak vervangen diende te worden en hij nadien nog met hydraulische problemen te kampen kreeg.

BMW concentreerde zich voornamelijk op de set-up van de wagen en zal morgen, wanneer Nick Heidfeld het stuur van Vettel overneemt, zich gaan concentreren op het testen van de banden.


Na twee dagen rust kon het testteam van Renault F1 vandaag weer vol aan de bak. De regenend kampioen reed vandaag met beide racecoureurs. Giancarlo Fisichella en Heikki Kovalainen, reden vandaag hun rondes voor het team.

Fischella reed in de ochtend een complete raceafstand met een kleine onderbreking door een mechanisch mankement. In de middag concentreerde de Italiaan zich voornamelijk op de balans, zodat hij op het einde van de dag 81 ronden op de teller had staan met een beste tijd van 1:32.556. Deze tijd was goed voor een zesde plaats van de dag. Fisichella: "Ik ben blij dat ik voor deze laatste tests weer in de wagen kan plaatsnemen. Het is een belangrijke sessie voor mij, omdat het ons allemaal een goed gevoel kan geven voor de start in Melbourne en we onze laatste voorbereidingen kunnen afronden. We hebben nog veel werk te doen, maar vandaag was een goede start voor de rest van de week."

Waar Fisichella een goede dag had, zo zwaar was het voor Kovolainen. In de ochtend had hij wat tegenslag had door kleine problemen, maar aan het einde van de morgen beleefde hij een zware crash. De Fin kon gelukkig ongedeerd uit de bolide stappen, echter was de wagen zo erg beschadigd dat de testdag voor hem erop zat. Kovolainen reed slechts 19 ronden en kwam tot de zevende plaats met een tijd van 1:32.688. Kovolainen: "Ik had vandaag een vrij groot incident, ik verloor de wagen in bocht zeven en de wagen raakte hierdoor hard de vangrails. Alle veiligheidssytemen werkte prima, dus met mij is er niets aan de hand, maar er is vrij veel schade aan de wagen en het is mogelijk dat ik morgenmiddag pas weer in de wagen kan stappen. Dat zal zeker ons programma ophouden en dat is frustrerend."


Ook het team van Scuderia Ferrari was één van de aanwezige teams in Bahrein. Het team kende weinig tot geen problemen en was bovenaan te tabellen te vinden.

Voor het Italiaanse team kwamen vandaag Felipe Massa en Kimi Räikkönen in actie. Beide coureurs hadden hetzelfde testprogramma: het afwerken van een compleet simulatie weekend. Räikkönen reed met een nieuw aerodynamisch pakket, welke Massa morgen op zijn bolide aangemeten krijgt. Vandaag was Massa de snelste van de twee, hij reed 102 ronden met een snelste tijd van 1:31.260. Räikkönen reed 95 ronden en eindigde de dag op de tweede plek met een tijd van 1:31.590.


Het team van Toyota Racing moest op hun eerste testdag in Bahrein onverwachts gebruik maken van een derde coureur. Omdat Ralf Schumacher een rugblessure opliep in de ochtend, moest testrijder Franck Montagny naast Jarno Trulli de honeurs waarnemen.

Omdat Schumacher tijdens een spin over een curbstone stuiterde en daarbij zijn rug blesseerde werd er met hem geen risico genomen. Met de rest van de dag rust zou hij morgen weer gewoon kunnen testen. Ook Trulli kende geen probleemloze ochtend, hij had een klein probleem met zijn versnellingen. Beide wagens werden voornamelijk op verschillende set-ups getest. Schumacher reed voor zijn incident 36 ronden met een tijd van 1:34.030 en eindigde de dag op een zestiende positie. Trulli reed 64 ronden en werd negende met een tijd van 1:33.150. De snelste van de Toyota coureurs was invaller Montagny. Binnen 37 ronden wist hij een ronde in 1:32.999 af te leggen, goed genoeg voor een achtste positie.


Samen met het team van Williams is Spyker F1 afgereisd naar Barcelona voor de laatste voorbereidingen voor de start van het seizoen. Het team concentreerde zich op het testen van de aerodynamica, de set-ups en race simulaties.

Racecoureurs Christijan Albers en Adrian Sutil waren in de ochtend actief, waarna in de middag Giedo van der Garde en Fairuz Fauzy hun kilometers mochten maken. Voor Van der Garde duurde de tests slechts 4 ronden, zijn motor werd uit voorzorg vervangen en kon ondanks de hoop op beter slechts enkele installatieronden rijden. In totaal reed het team 210 ronden en was Albers de snelste van de Spyker coureurs. Hij reed de ronde in 1:23.08 tegenover Sutil met 1:23.20 en Fauzy met 1:24.55.