Vooruitblik: FC Groningen - AZ

Sjors (Sj0rSz)
Komend weekend staat er weer een leuke wedstrijd op het programma, namelijk de confrontatie tussen FC Groningen en AZ. Één van de SA's van Sport, RedFever007, is een fanatieke supporter van de thuisclub. Vandaar ook deze vooruitblik op deze wedstrijd uit de Eredivisie.

FC Groningen staat momenteel op de negende plaats in de vaderlandse competitie en wil er alles aan doen om hoger te komen. Hiervoor zal er komend weekend van AZ gewonnen moeten worden. Trainer Ron Jans kan in ieder geval over een volledig fitte selectie beschikken. De verwachting is dat de basisopstelling, ten opzichte van de wedstrijd tegen Excelsior, op enkele posities zal wijzigen. "Nu iedereen fit is ben ik heel benieuwd waar de sportieve concurrentie binnen het team toe leidt. Het is nu de vraag of spelers inderaad beter worden door de concurrentie die op verschillende posities binnen het team ontstaat. Er zijn maar weinig spelers zeker van een basisplaats. En zelfs voor die spelers zijn er alternatieven als er blessures ontstaan of spelers totaal uit vorm zouden raken."

AZ doet het een stuk beter dan de tegenstander van komend weekend. De ploeg van trainer Louis van Gaal staat op de derde plaats in de Eredivisie. De Alkmaarders moeten het zondag zonder Khalid Sinouh doen. De keeper is donderdag succesvol aan zijn knie geopereerd. Ook Stijn Schaars en Joey Didulica spelen voorlopig niet. Dit tweetal is langdurig uitgeschakeld. Ook Rogier Molhoek zal de wedstrijd tegen FC Groningen aan zich voorbij moeten laten gaan. De middenvelder heeft teveel last van een bovenbeenblessure. Ook voor Simon Cziommer komt het duel met de Groningers te vroeg. Shota Arveladze zal zich heeft zich inmiddels weer bij de selectie gevoegd. De aanvoerder was ziek, maar zal vanaf de bank starten. Ook Barry opdam en David Mendes da Silva maken weer deel uit van de ploeg van Van Gaal. Het duo was tijdens de wedstrijd tegen Fenerbahce, in het kader van de UEFA Cup, geschorst.

In het verleden speelden AZ en FC Groningen in Groningen pas achttien keer tegen elkaar. Van dit aantal wisten de Groningers zeven keer te winnen. De Alkmaarders deden het wat beter door acht keer te zegevieren. Verder werd er nog driemaal gelijk gespeeld. De laatste keer dat de twee ploegen in Groningen tegenover elkaar stonden was op 20 april 2006. Toen werd, in het kader van de playoffs, het 3-1 voor de thuisploeg. Voor FC Groningen scoorden Yuri Cornelisse, Mark-Jan Fledderus en Antoine van der Linden. Kew Jaliens redde de eer voor de bezoekers. Of de Alkmaarse formatie deze editie wel kan winnen, dat wordt komend weekend duidelijk. Zondagmiddag om 14:30 zal de wedstrijd tussen de twee ploegen in het Euroborg-Stadion beginnen. Het duel staat onder leiding van arbiter Bas Nijhuis.