36 spelers weg bij Feyenoord

Maurice (Maurisico)
Feyenoord heeft de winterse transferperiode gebruikt om weer een aantal overbodige voetballers van de loonlijst af te halen. Feyenoord deed daarmee wederom goede zaken. De opschoonactie van het afgelopen jaar levert de club uit Rotterdam een paar miljoen Euro op.

De lijst van contractspelers telde in december 2005 meer dan zestig namen. Inmiddels heeft Feyenoord nog met iets meer dan de helft over. Het is de bedoeling dat komende zomer de sanering definitief wordt afgerond met het wegstrepen van de laatste namen.

Een volwaardig lid van de A-selectie verdient bij Feyenoord tussen de 300.000 en 500.000 euro bruto per jaar. Een salaris binnen die marges kreeg Salomon Kalou. Maar ook spelers als Edwin de Graaf of Gabor Babos ontvingen dit soort bedragen. Alleen van buitenaf aangetrokken en in 2006 verkochte topspelers zoals Dirk Kuyt en Shinji Ono zaten daar ver boven, net als Danko Lazovic.

Feyenoord voerde jarenlang een waar wanbeleid. De selectie werd opgeleukt met allerlei spelers van buiten de EU. Zij werden met veel bombarie binnengehaald, verdienden hoge salarissen maar werden nimmer gebruikt:

Jean Carlos Dondé
Jean Carlos Dondé is zojuist contractontbinding met Feyenoord overeengekomen. Voor Dondé moest Feyenoord een salaris betalen overeenkomstig de norm voor een niet-EU-speler ouder dan 21 jaar. Die norm ligt in Nederland op 342.000 euro per jaar. Dondé speelde nauwelijks voor Feyenoord.

Ivan Bandalovski
Ook voor talenten onder 21 jaar uit een niet-EU-land is Feyenoord een hoop salaris kwijt: de wettelijk verplichte norm voor die categorie is 171.000 euro per jaar. Dat was wat de Bulgaarse rechtsback Ivan Bandalovski verdiende. Hij werd in januari 2005 aangetrokken en afgelopen zomer weer afgestoten zonder één speelminuut in het eerste.

John Owoeri
Ook de Nigeriaan John Owoeri stond voor een salaris van 171.000 euro op de loonlijst. Ook Owoeri speelde zelden in de hoofdmacht.

Eigen talenten
Spelers die uit de eigen opleiding doorstromen naar de A-selectie, het tweede elftal of naar satellietclub Excelsior zitten een flink eind onder de bovengenoemde bedragen. Spelers uit eigen opleiding, Lorenzo Davids, Gianni Zuiverloon of Ard van Peppen, verdienden tussen 20.000 en 30.000 euro, met hier en daar een uitschieter tot 60.000.

Het laten afvloeien van 36 spelers heeft geleid tot een salarisbesparing van miljoenen. De precieze hoogte van het bedrag is niet bekend, maar het ligt grofweg tussen de drie en vier miljoen.