Londen 2012 nu al controversieel

Gerard (RedFever007)
In 2012 zullen de Olympische Spelen in Londen worden gehouden maar daar kampt men nu al met grote problemen. Het grootste probleem zijn de alsmaar stijgende kosten, de afgelopen maanden stegen die met 1,4 miljard euro. De totale kosten zullen mogelijk oplopen tot meer dan 5 miljard.

Dat is ruim meer dan het oorspronkelijke budget van 2,3 miljard euro. Dit bedrag werd eerder al door diverse kenners te laag bevonden. De organisatie zou geen rekening gehouden hebben met inflatie en BTW toen het een bod uitbracht op de spelen. Het Lagerhuis begint nu een onderzoek naar hoe dit kon gebeuren. Een bron binnen de regering liet weten dat er sprake is geweest van grote onnauwkeurigheid bij de originele aanbesteding.

"Kijk naar de BTW. Voor het bod is ons verteld dat er voor de constructie van het Olympisch park geen BTW betaald hoeft te worden. Nu blijkt opeens dat er wel BTW betaald moet worden. Er is gewoon niet goed over nagedacht", aldus een lid van het Lagerhuis. De overheid wilde de gestegen kosten eerst verhalen op de Londenaren. Met behulp van inkomsten uit loterijen en belastingen kon het gat worden aangevuld. Hierop kwamen dusdanig veel protesten dat dit plan is afgewezen.

Behalve de vrees voor te sterk stijgende kosten, is het Lagerhuis ook bang voor bouwvertragingen. "In tegenstelling tot de oplevering van Wembley, kunnen we de Spelen van 2012 niet uitstellen. Wij kunnen hierdoor lelijk tegen de lamp lopen", zo verklaarde een lid van het Lagerhuis. De bouw van het nieuwe Wembley-stadion liep jarenlange vertraging op. Tevens kostte het project veel meer dan aanvankelijk begroot was.

Toch ook nog positief nieuws, de spelen van 2012 lijken de groenste spelen ooit te worden. In het Olympisch park zal zelf energie worden opgewekt en zal er meer duurzame energie worden gebruikt. Daarnaast zou 90 procent van het materiaal dat gebruikt wordt bij de sloop van het Olympische park, en 20 procent van de bouwmaterialen van het park recyclebaar zijn.