De Haan hekelt Van Gaal

Olga (Nuongirl)
Foppe de Haan, de voorzitter van het CBV, staat nog steeds achter de 'ernstige berisping' die hij trainer Louis van Gaal heeft gegeven voor zijn aanhoudende kritiek op bondscoach Marco van Basten, ook nu oprichter Van Gaal uit de belangenvereniging is gestapt.

"Een ruime meerderheid staat achter ons standpunt", aldus De Haan. "Het is belangrijk om consequent te zijn. Voor ons was dat in deze kwestie belangrijker dan om Van Gaal binnenboord te houden." Van Gaal was kritisch op Van Basten, die daarop reageerde met harde woorden jegens de oud-bondscoach.

"Het gaat niet alleen om die ene opmerking in dat interview. Het is gewoon zo dat er in trainersland al langer veel irritatie over het optreden van Van Gaal bestaat. Je mag als trainer best eens een wedstrijd analyseren, maar als je systematisch bij een zender gaat zitten om het Nederlands elftal kritisch te benaderen dan beschadig je onherroepelijk een collega."

"We hebben geen excuses geëist, maar om excuses verzocht. En daarbij hadden we graag gezien dat Van Gaal met Van Basten om de tafel was gegaan om over deze kwestie te praten. Maar dat wilde hij absoluut niet", zegt De Haan, die het wel jammer vindt dat boegbeeld Van Gaal opstapt. "Aan de andere kant mag je misschien juist van een boegbeeld verwachten, dat hij zich niet met dit soort zaken inlaat. Op een goede manier met collega's omgaan is iets wat we zéker van een boegbeeld verwachten."