Autosport jaaroverzicht 2006 (1)

Wouter (ziggyziggyziggy)
Dit is het eerste deel van het FOK!sport autosport jaaroverzicht van 2006. Deel 2 vind je hier, het laatste deel staat hier. Formule 1 staat in een apart jaaroverzicht.

JANUARI

Dakar-rally
Het jaar begint, zoals gebruikelijk, met de Dakar-Rally, die dit maal startte op 31 december in Lissabon. Op 9 januari overlijdt motorcoureur Andy Caldecott aan de gevolgen van een gebroken nek, na een val in de negende etappe. De vijftiende etappe werd niet geracet, omdat de twee dagen ervoor dodelijke slachtoffers waren gevallen onder de toeschouwers. Uiteindelijk werd de Spanjaard Marc Coma eerste bij de motoren, eindigde de Fransman Luc Alphand als eerste bij de auto’s, en stond de Rus Vladimir Chagin bovenaan de lijst bij de vrachtwagens, waar de Nederlander Hans Stacey de tweede plaats pakte.

A1GP
Op 15 januari zou de GP van Indonesië in de A1GP-serie worden verreden, maar deze wordt uitgesteld tot 12 februari wegens de dood van een oom van sjeik Maktoum Hasher Maktoum al Maktoum, de oprichter van de serie.
Tijdens de kwalificatie voor de GP van Zuid-Afrika, in het laatste weekend van januari, zet team Frankrijk de snelste tijd neer. Tijdens de sprintrace wint Frankrijk, en gooit Nederland een tweede plaats weg door een mislukte inhaalpoging. Tijdens de hoofdrace wordt dit echter weer goed gemaakt, want Verstappen weet deze race te winnen.

Overig nieuws
Eind januari wordt bekend dat Mercedes de Nederlander Giedo van de Garde heeft opgenomen in zijn Young Driver Support Programme. Hierdoor krijgt hij een stoeltje aangeboden bij ASM in de Formule 3 Euroseries.


FEBRUARI

A1GP
Op 11 februari wordt de kwalificatie voor de GP van Indonesië verreden. Groot-Brittannië weet naar de pole te rijden. Team India raakt de tijd in de derde sessie kwijt doordat men teveel ronden reed. Tijdens de sprintrace eindigt Frankrijk als eerste. Canada doet ditzelfde tijdens de hoofdrace.

17 februari wordt bekend dat Giorgio Mondini in de laatste races Neel Jani zal vervangen, die op de vrijdagen bij Scuderia Toro Rosso in de F1 zal gaan rijden. Vijf dagen later verschijnt het bericht dat Graham Rahal voor team Libanon zal gaan rijden.

In het laatste weekend van februari wordt de GP van Mexico verreden. Zuid Afrika zette de snelste tijd neer in de kwalificatie, maar raakt die door een straf weer kwijt. Team Frankrijk eindigde zowel in de sprintrace als de hoofdrace op de eerste plaats.

WRC
Tijdens de Rally van Zweden, begin februari, wint Marcus Grönholm zowel de eerste, de tweede als de laatste dag. Hierdoor wint hij de rally.

DTM
Op 8 februari verschijnt het gerucht dat Vanina Ickx naar de DTM zou gaan. Dit wordt op 20 februari officieel bevestigd. Op diezelfde dag wordt ook duidelijk dat Jos Verstappen niet naar de DTM gaat. Op 9 februari wordt de officiële kalender voor de DTM bekend gemaakt. Grote verrassing hierin is de komst van de serie naar Frankrijk.

De 24e wordt bekend dat er naast Vanina Ickx nog een vrouw naar de DTM komt: Susie Stoddart. Op de laatste dag van de maand maakt Heinz-Harald Frentzen bekend over te stappen van Opel naar Audi.

Motorsport
Half februari verschijnt het bericht dat motorcoureur Jurgen van de Goorbergh zijn helm aan de wilgen hangt. Hij stopt met zijn actieve carrière, die in 1991 begon in de 250cc klasse. Hij zal nog wel promotionele activiteiten verrichten.

GP2
Enkele dagen voor de eerste testdag op 22 februari wordt het rijdersveld van de GP2-klasse bekend gemaakt. Tijdens de testdagen wist debutant Lewis Hamilton, die komend jaar in de F1 zal rijden, een goede indruk te maken door tijdens de beide testdagen respectievelijk eerste en tweede te worden.

Marlboro Masters / BP Ultima Masters
Op 21 februari wordt bekend dat de Marlboro Masters op het circuit van Zandvoort dit jaar toch door zullen gaan. Het evenement was op de tocht komen te staan door het vertrek van de hoofdsponsor, maar met het aantrekken van BP als nieuwe hoofdsponsor werd het evenement toch gered.

Overig nieuws
27 februari verschijnt het gerucht dat er plannen zijn om de CCWS en de IRL samen te voegen. Hier wordt later echter niets meer over gehoord.

Op 8 februari wordt bekend dat er ook in 2006 weer geracet gaat worden in Rotterdam.


MAART

WRC
Sebastien Loeb schrijft de Rally van Mexico op zijn naam en twee weken laten herhaalt hij hetzelfde kunstje tijdens de Rally van Catalunya.

A1GP
Het is maar afwachten of de GP van Amerika door kan gaan, maar uiteindelijk geeft de organisatie groen licht om de race op Laguna Seca door te laten gaan. Mexico wint in Amerika de sprintrace en de hoofdrace. Jos Verstappen haalt de finish niet. Hij is in zijn ogen onterecht bestraft en zet zelf zijn bolide langs de kant. Later blijkt dat Verstappen wel degelijk de straf verdient heeft. Het circuitpark Zandvoort heeft van de gemeente een vergunning gekregen voor het organiseren van een A1GP evenement, en zal zo goed als zeker in het nieuwe seizoen ook een race toegewezen krijgen.

CCWS
Vanuit de ChampCar World series komt het nieuws dat er eindelijk weer een Nederlander actief zal in de klasse. Charles Zwolsman tekent een contract bij Mi-Jack Conquest Racing. Zwolsman mocht de laatste race van vorig seizoen al meedoen, en zijn dertiende plaats in die race was reden genoeg om de jonge Nederlander een contract aan te bieden.

IRL
Vanuit Amerika komt het verschrikkelijke nieuws dat IRL coureur Paul Dana is overleden. De voormalig sportjournalist kon tijdens de opwarmronde een gespinde wagen niet ontwijken en reed met hoge snelheid in de flank van de wagen. Dana werd 30 jaar oud.

DTM
Olivier Tielemans heeft het laatste stoeltje in de DTM bemachtigd. De 21-jarige Nederlander zal in Hockenheim in een Audi aan de start verschijnen.

Overig nieuws
Audi boekt een historische overwinning op het circuit van Sebring door met een diesel aangedreven Le Mans-bolide als eerste over de eindstreep te komen. Voor Audi was dit de eerste grote test met de dieselmotoren die ze tijdens de 24-uurs van Le Mans willen gebruiken. odge mag zich eindelijk weer eens winnaar noemen van een Nascar race. Kasey Kahne was na 325 ronden op de Atlanta Motor Speedway de snelste coureur.


APRIL

A1GP
De laatste A1GP race van dit seizoen werd verreden in Shanghai. Team Maleisië pakt de overwinning in de sprintrace en Team Tsjechië wint de hoofdrace. Jan Lammers laat weten graag met Jos Verstappen door te willen gaan volgend seizoen. Team Nederland is een van de grote winnaars bij de uitreiking van de Awards. De awards 'meest toegewijde supporters', 'mooiste livery' en 'mooiste inhaalactie' waren een prooi voor het Nederlandse team. Er gaan geruchten dat de A1GP organisatie aankomens seizoen een nachtrace willen organiseren. Stichting Duinbeheer in Zandvoort heeft alsnog protest aangetekend tegen de seizoensopener in Zandvoort. De duinen zouden teveel te lijden hebben onder de hoeveelheid toeschouwers.

WTCC
De seizoensopener van het WTCC kampioenschap in Monza wordt gewonnen door Priaulx en Farfus. De BMW coureur wint de eerste race en de Alfa Romeo coureur schrijft de tweede race op zijn naam.

CCWS
Ondanks de geruchten zal Nicky Pastorelli zijn debuut nog niet maken tijdens de eerste race in de Champcars. Hij zou met een ander 'beter' team in gesprek zijn. De seizoensopener in Long Beach wordt gewonnen door Sebastièn Bourdais.

DTM
De eerste race van het seizoen is een prooi voor de Duitser Bernd Schneider. Op Hockenheim is hij al zijn concurrenten te snel af. Ook op de Lausitzring weet Schneider iedereen voor te blijven en zo is de tweede race van het seizoen ook aan hem ten prooi gevallen.

GP2
Ook de GP2 kent in april haar seizoensstart. In Valencia weet Nelsinho Piquet Jr de eerste race winnend af te sluiten. In de tweede race in Valencia is Michael Ammermüller de sterkste van allemaal. Het tweede GP2 weekend in Imola kent opnieuw 2 verschillende winnaars. Race 1 wordt gewonnen door Gianmaria Bruni en bij race 2 is Ernesto Viso degene die feest mag vieren.

WRC
Sebastièn Loeb weet wederom een WRC rally te winnen. Dit keer weet de Citroën coureur de rally van Frankrijk op zijn naam te schrijven.

Overig nieuws
Nadat afgelopen race Dodge sinds heel lange tijd een Nascar race wist te winnen is het nu wederom raak. Kasey Kahne weet opnieuw zijn bolide als eerste over de finishlijn te rijden.