Van Basten: ''De kritiek van Ruud deed pijn''

Jerry (Delichris)
Bondscoach Marco van Basten heeft nog steeds moeite met de verloren wedstrijd tegen Portugal, op het afgelopen WK in Duitsland. In een interview met het AD spreekt de trainer van de ‘diepste teleurstelling’ van het jaar. Ook de kritiek van Van Nistelrooy deed pijn.

De verdriet om de uitschakeling op 25 juni in Neurenberg was groot laat Van Basten weten. "We zijn op een goede manier naar het WK gegaan. Goede kwalificatie, makkelijke overwinningen in de voorbereiding. Dus de klap was des te harder." De coach schrok vervolgens van de kritiek die er van buitenaf kwam op zijn functioneren en op dat van de rest van de technische staf. "Ik wist niet wat me overkwam."

Het interview in Sportweek met Van Nistelrooy gaf me ook een flinke klap. "Daar schrok ik van en het deed pijn. Je integriteit wordt in twijfel getrokken en dat vind ik haast kwalijk en zeker teleurstellend. Juist hij zou beter hebben moeten weten. Hij was er de hele race bij", aldus de oefenmeester. "Hij weet dat we zorgvuldig selecteren, ja, ook op hoe je als mens bent en hoe je je in een groep gedraagt. Daarom was zijn verwijt voor ons extra pijnlijk."

De Nederlandse bondscoach kijkt al uit naar het EK in 2008, wanneer volgens hem er veel spelers zijn die ervaring hebben opgedaan op het afgelopen WK, van Basten ziet dat als een duidelijk voordeel. "Op dat EK zou je straks meer mogen eisen." Toch blijft hij terughoudend. "De concurrentie beschikt over goede ploegen waarin niet rigoureus vernieuwd hoeft te worden. Het enige land dat ook écht aan een nieuwe lichting werkt, is Tsjechië. Ik wil maar zeggen: dat EK winnen we niet even zomaar."