ProTourploegen willen Discovery Channel kwijt

Maurice (Maurisico)
De vereniging van ProTourteams (IPTC) heeft vrijdag tijdens een vergadering in Brussel voorgesteld om het Amerikaanse Discovery Channel uit de organisatie te gooien. Het Amerikaanse team houdt zich door de aankoop van Ivan Basso niet aan de regels van de ProTour.

Volgens de IPCT heeft Discovery Channel de ethische code overtreden. Die verbiedt ProTourteams renners die in de 'zaak Puerto' betrokken zijn een contract aan te bieden. Discovery Channel trok echter Ivan Basso aan. Eén van de hoofdverdachten in de dopingaffaire. De leden waren bijna unaniem over de uitsluiting van de ploeg van Johan Bruyneel.

De IPCT sluit ook om die reden ook Active Bay van Manolo Saiz (ex-Liberty) uit. Sainz werd in de bloeddopingzaak ondervraagd door het Spaanse gerecht.

Verder is de vereniging er voorstander van om het aantal ProTourteams tot achttien te beperken. Afgelopen seizoen waren er dat nog twintig. Volgende week beslist de Licentiecommissie van de Internationale Wielerunie UCI over de samenstelling van de ProTour.