[Upd] "Super Aguri in Honda RA106"

Sander (sanger)
De geruchten waren er vorig seizoen al. Echter werd de mogelijkheid om een klantenauto te gebruiken niet goedgekeurd in de reglementen. Toch lijkt Super Aguri F1 een gemodificeerde Honda RA106 te gebruiken tijdens de test in Barcelona.

Het heeft er alle schijn van dat de SA07, zoals de nieuwe bolide van het Japanse team zal gaan heten, gebaseerd zal worden op de Honda RA106. De interim-bolide waarmee het team in Barcelona aan het testen is, is in ieder geval vrijwel identiek aan de Honda van afgelopen seizoen. De bolide is door Super Aguri zelf gebouwd, echter met verhoogde inspanningen van Honda personeel.

Aurelio Audetto: "Deze bolide zullen we gebruiken tot de SA07 definitief klaar is, naar verwachting begin februari. Met deze bolide proberen we zoveel mogelijk informatie te verzamelen, die gebruikt kan worden in de SA07."

Het team heeft nog niet officieel verklaard welke strategie het zal volgen. Wel heeft Audetto bekend gemaakt dat Super Aguri zelf voor de productie zal zorgen. Ook heeft hij bevestigd dat er informatie vanuit Honda beschikbaar is en dat er een derde, onafhankelijke, partij betrokken is. Hiermee lijkt Super Aguri dezelfde maas in de regelgeving te volgen als Scuderia Toro Rosso deed toen het de RB1 adopteerde.

Dit werd mogelijk gemaakt doordat de onderdelen door een externe partij werden gefabriceerd en niet door het raceteam van Red Bull Racing. Mosley over deze situatie: "Mijn interpretatie is dat de onderdelen worden gefabriceerd door een bedrijf dat niet het Red Bull Racing team is. Dit heeft te maken met de interne structuur van de voorloper van het team, Ford. Wanneer de onderdelen worden ontworpen en gefabriceerd door een andere partij dan Red Bull Racing is het een legitieme constructie".

Op de vraag of de SA07 een compleet nieuwe bolide wordt, antwoordt Audetto: "Het is begonnen met meer samenwerking met Honda, al wordt het design door ons bepaald. De engineers van Honda helpen ons bij de ontwikkeling. Ook hebben we meer input vanuit de Research afdeling van Honda. Met de hulp van Honda hebben we een monocoque ontworpen en geassembleerd. Een externe partij staat ons hierin bij."

Mocht het team een gemodificeerde RA106 inzetten, is dat een enorme vooruitgang voor het team. De coureurs, Takuma Sato en Anthony Davidson, kunnen dan een competitief seizoen tegemoet zien.

Update:
Een woordvoerder van Super Aguri ontkent dat het team een Honda RA106 inzet tijdens de tests. "Men speculeert veel over het feit dat de auto's op elkaar lijken, maar het is gewoon de interim-wagen van Super Aguri. We gebruiken weliswaar de motor en versnellingsbak van Honda, maar het is onze eigen auto."