FIFA wil interlands liever op dinsdag

Olga (Nuongirl)
De wereldvoetbalbond FIFA wil tijdens interlandweken met twee wedstrijden niet langer op zaterdag en woensdag, maar op zaterdag en dinsdag voetballen. Zo hebben de spelers meer tijd om te herstellen voor hun clubwedstrijd in het weekeinde daarop. Over dat voorstel en andere ideeën zal volgend jaar mei op een congres van de wereldvoetbalbond worden gestemd.

"Er werd ook voorgesteld vrijdag en dinsdag als speeldagen te hebben, maar de FIFA meent dat de zaterdag een goede familiedag is om naar voetbal te kijken," aldus FIFA-vertegenwoordiger Jerome Champagne.

De voorstellen komen van de Task Force van de FIFA, de denktank binnen de wereldvoetbalbond. In mei zal ook duidelijk moeten worden of scheidsrechters gebruik kunnen maken van videobewaking van de doellijn. Daar wordt nu nog mee geëxperimenteerd.

Daarnaast is de wereldvoetbalbond van mening dat arbiters die in grote competities of internationaal fluiten professional moeten zijn. "Het gaat allemaal om de geloofwaardigheid van de sport. We houden bij arbiters vast aan de leeftijdslimiet van 45 jaar. Maar daarna willen we de scheidsrechters wel aan boord houden," aldus Champagne.

Ook komen er nieuwe criteria voor het vrijgeven van voetballers voor interlands en strengere regels voor het handelen bij blessures. De club moet een rapport krijgen als een voetballer tijdens een interland geblesseerd raakt.