Luton Town-coach beledigt vrouwelijke grensrechter

Maurice (Maurisico)
Luton Town-coach Mike Newell is in Engeland in opspraak geraakt. Newell had na afloop van de wedstrijd Luton Town-Queens Park Rangers kritiek op de vrouwelijke grensrechter Amy Rayner.

"Ze zou hier niet mogen zijn. De incapabele scheidsrechters en assistenten die we hebben, zijn al erg genoeg. Als je dan ook nog vrouwen gaat toelaten, ontstaat er een groot probleem". De ophef die daarop ontstond deed Newell snel in zijn schulp kruipen. Inmiddels heeft de coach al excuses beloofd aan Rayney.

De Luton Town-coach deed deze uitspraak nadat zijn ploeg een strafschop werd onthouden in het verloren duel (3-2). Volgens Newell is het totaal onverantwoord om vrouwen op hoog niveau te laten fluiten of vlaggen. Dat dat wel gebeurt, ziet hij als een krampachtige vorm van positieve discriminatie. "Dit is Championship-voetbal, geen wedstrijdje in het park".

Het bestuur van Luton Town heeft al afstand genomen van de uitspraken van de coach. "We distantiëren ons van de uitspraken van Newell. Zij zijn ongepast," aldus het bestuur in een persbericht. Newell wordt door het bestuur vandaag op het matje geroepen.

Ook de vrouwen in het Engelse voetbal hebben verontwaardigd gereageerd op de uitspraken. Heather Rabbatts, voorzitter van Millwall: "Dit soort seksisme moet net zo worden aangepakt als racisme". En international Rachel Yankey. "Amy is een voorbeeld. In een door mannen gedomineerde sport heeft zij de moed om iets te doen waar ze van houdt".

Mike Newell is duidelijk geschrokken van de ophef naar aanleiding van zijn uitspraken. "Ik wil eerst persoonlijk mijn excuses aanbieden aan Amy voordat ik met een reactie in het openbaar kom".