Ook Marokkaanse voetbalbond nodigt Afellay uit

Olga (Nuongirl)
Ook de Marokkaanse voetbalbond heeft PSV-middenvelder Ibrahim Afellay een uitnodiging verstuurd om mee te spelen in de oefeninterland van het nationale elftal tegen Gabon. Afellay heeft dit gisteravond gezegd in het tv-programma Studio Voetbal.

Marco van Basten maakte vorige week bekend dat hij de 20-jarige Afellay opgenomen heeft in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland op 15 november tegen Engeland. Afellay zou de keuze voor het nationale elftal van Nederland of Marokko het liefst voor zich uitschuiven, en hij sloot niet uit dat zijn beslissing pas over enkele maanden valt.

Maar de regels van de FIFA dwingen de middenvelder om al op korte termijn een beslissing te nemen voor welk land hij wil uitkomen. Afellay staat nu bij de wereldvoetbalbond bekend als 'voetbal-Nederlander'. Als Afellay toch voor Marokko kiest, dan moet hij vóór zijn 21e verjaardag op 2 april 2007 bij de FIFA een verzoek tot 'verandering van voetbalnationaliteit' indienen.

De status van 'voetbal-Nederlander' kreeg de middenvelder omdat hij als jeugdinternational aan officiële FIFA-competities heeft meegedaan, zoals het WK onder de twintig. Om die reden kan hij ook niet met Oranje meespelen in de oefeninterland tegen Engeland en later alsnog switchen naar Marokko.