NK Afstanden: Uitslag 3.000 meter

Olga (Nuongirl)
Renate Groenewold is de nieuwe Nederlands kampioene op de 3.000 meter bij de vrouwen. Groenewold reed in Assen een nieuw baanrecord en wist Ireen Wüst, vorig jaar de beste, voor te blijven. Paulien van Deutekom eindigde als derde

Twintig vrouwen kwamen aan de start. De eerste die een kans maakte op een plaats bij de beste vijf was de Nederlands kampioene op de 3.000 meter van 2000, Marja Vis. Vis begon erg goed aan de race, en bleef constant rondjes in de 33 hoog, 34 laag rijden, met weinig verval. Met nog twee rondes te gaan was ze ruim drie seconden snelste tijd tot dan toe, van Marit Leenstra, die twee moeilijke laatste rondes had. Uiteindelijk kwam Vis tot een tijd van 4.18,94.

Elma de Vries begon wat traag aan haar 3.000 meter, maar wist zich in het tweede gedeelte terug te vechten. En ook haar tegenstandster Tessa van Dijk ging sneller rijden, en wist zich zelfs voorbij de Vries te rijden, maar de tijd van Marja Vis wist ze niet te kloppen, daarvoor kwam ze twee seconden tekort.

Wieteke Cramer en olympisch kampioene Ireen Wüst startten in de rit daarna. Wüst begon goed aan haar race en wist Cramer op een achterstand te rijden. Op 1.400 meter had ze de snelste tijd, en ondanks dat het leek of haar verval groter begon te worden, wist ze in de ronde daarna weer te versnellen. Uiteindelijk wist Wüst, ondanks twee mindere laatste rondes, te komen tot een eind van 4.15,38, wat een nieuw baanrecord betekende.

Moniek Kleinsman en Paulien van Deutekom begonnen hun rit langzaam, maar raakten beiden langzaam op stoom. Beide vrouwen wisten de tijd van Wüst niet te halen, maar reden beide wel net onder de tijd van de nummer twee van dat moment, Marja Vis. Van Deutekom wist net onder de tijd van Vis te finishen, Kleinsman stortte in de laatste ronde in, en kwam boven de 4.20 uit.

Renate Groenewold en Carien Kleibeuker kwamen in de eennalaatste rit aan de start. Kleibeuker startte, zoals verwacht, langzaam waardoor Groenewold al gauw een voorsprong pakte van vier seconden. Bij de 1400 meter had Groenewold, die vlak bleef reden, een achterstand van iets meer dan een seconde op de dan snelste tijd van Wüst. Kleibeuker was geen pratij voor Groenewold, die met nog 1 ronde te gaan, nog steeds een achterstand van een seconde had. Dankzij de slechte laatste ronde van Wüst wist Groenewold, dankzij haar laatste ronde van 34.4, die tijd met een seconde te verbeteren.

Groenewold, Wüst, van Deutekom, Vis en Van Dijk hebben zich geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden.

Uitslag

#naamtijd
1Renate Groenewold4.14.98
2Ireen Wüst4.15.38
3Paulien van Deutekom4.18.44
4Marja Vis4.18,94
5Tessa van Dijk4.20,22
6Wieteke Cramer4.21,24
7Elma de Vries4.21,29
8Gretha Smit4.21,52
9Moniek Kleinsman4.22,37
10Carien Kleibeuker4.22,81