NK Afstanden: Kramer Verheijen te snel af

Olga (Nuongirl)
Sven Kramer is de nieuwe Nederlands kampioen op de 5.000 meter. Met een tijd van 6.31,34 reed hij een nieuw baanrecord. Het zilver was voor Carl Verheijen, Bob de Jong pakte het brons.

De wedstrijd begon pas echt in de zevende rit toen Jochem Uytdehaage en Rintje Ritsma aan de start kwamen. Ze konden lange tijd elkaar goed partij geven, al waren ze niet de snelsten. Op de 2600 meter wist Uytdehaage weg te rijden bij Ritsma, die helemaal op leek te zijn. Uytdehaage ging iets sneller rijden, met nog een ronde te gaan had hij de vijfde tijd. Uiteindelijk kwam hij in een tijd van 6.48,91 binnen, dan de vierde tijd. Ritsma, die helemaal de weg kwijt was, kwam uiteindelijk binnen in een tijd van 7.05,04 en eindigde uiteindelijk als laatste.

De volgende rit ging tussen Mark Tuitert en Brigt Rykkje. Tuitert ging goed van start en bleef geruime tijd rondjes van 31-hoog rijden. Rykkje kon terugkomen, en pakte een kleine voorsprong. Maar Tuitert wist niet van opgeven, en probeerde in de laatste ronde nog terug te komen, wat net niet lukte. Rykkje kwam met een tijd 6.42,83 over de finish, de snelste tijd tijd dan toe, Tuitert volgde op een seconde als tweede.

Sicco Janmaat en de huidig kampioen op de 5000 meter, Carl Verheijen, gingen van start in de eennalaatste rit. Verheijen reed al vrij snel weg bij Janmaat en bleef lage rondjes 31 rijden, wat verreweg de snelste tijd van dat moment was. Janmaat, die hoopte op een plek bij de eerste vijf, kon de lage rondjes 32 niet volhouden, terwijl Verheijen helemaal losgebroken was. Met 6.32,64 reed hij een nieuw baanrecord.

Voor de mannen in de laatste rit, Bob de Jong en Sven Kramer, leek het een moeilijke opgave om de tijd van Verheijen te verbeteren. Kramer ging hard van start en was bij de passages telkens iets sneller dan Verheijen. Bij 3800 meter was hij voor het eerst langzamer dan Verheijen in de rondetijd, maar had nog een voorsprong van drie seconden. De Jong kon het tempo van Kramer niet bijhouden en reed op een derde plaats. Kramer wist de voorsprong op Verheijen vast te houden en reed met 6.31,34 een nieuw baanrecord en pakte zijn eerste Nederlandse titel.