Nieuwe CAO voor scheidsrechters

Gerard (RedFever007)
De Nederlandse scheidsrechters hebben een nieuwe CAO met een looptijd van 3.5 jaar. In deze CAO is ondermeer vastgelegd dat de arbiters niet meer beoordeeld zullen worden aan de hand van rapportages. Ook krijgen scheidsrechters een contract voor bepaalde tijd aangeboden.

Alle scheidsrechters komen weer in dienst van de KNVB maar anders dan nu het geval is, krijgen zij geen contract voor onbepaalde tijd. “Nee, voor een contractperiode van ten hoogste vijf jaar, wat altijd verlengd kan worden. Iedereen wilde van de cijfertjes af, omdat je gaat fluiten voor de rapporteur op de tribune. Terwijl wij juist willen werken aan de verbetering van de arbitrage met intensievere coaching. Wel zullen we na ieder seizoen met alle arbiters individueel evalueren”, aldus scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg.

Ook kunnen scheidsrechters niet meer beoordeeld worden door waarnemers en rapporteurs op de tribune. Per 1 januari 2007 zal het ‘puntenrapportagesysteem’ geheel verdwijnen. De fluitisten zullen begeleid worden door coaches en adviseurs. ”Het is nu uitgesloten dat een arbiter op een tiende punt promoveert of degradeert”, aldus Wout Schaap, die de CAO namens de scheidsrechters ondertekende.

Scheidsrechters die het betaalde voetbal instromen, krijgen driejarige contracten en als ze het goed doen verlengen we met ten hoogste vijf jaar. Bij de ouderen is het ook mogelijk contracten met een kortere looptijd te tekenen. Zo zal de 51-jarige Roelof Luinge voor drie jaar tekenen met terugwerkende kracht tot 1 juli 2006”, aldus Uilenberg.

Volgens Bert van Oostveen zijn alle scheidsrechters akkoord met de nieuwe CAO, alleen Dick Jol heeft nog geen akkoord bereikt met de KNVB. Van Oostveen: “Met hem lopen de gesprekken nog, maar ik hoop erop dat we binnenkort ook met Jol tot een akkoord komen.