Basso en Ullrich weer in het nieuws

Maurice (Maurisico)
Ivan Basso en Jan Ullrich zijn niet uit het nieuws weg te slaan. Helaas zijn sportieve prestaties niet de aanleiding van koppen in kranten. Basso ontkent in de Franse sportkrant L’Equipe iedere betrokkenheid in de dopingzaak, terwijl Jan Ullrich problemen heeft met Zwitserse autoriteiten die hem weigeren met rust te laten. Waar Basso voorlopig wegens gebrek aan bewijs is vrijgesproken, beweert de Zwitserse Federatie dat zij genoeg bewijs hebben tegen Jan Ullrich. Daarnaast geeft Basso toe dat hij benaderd is door Discovery Channel terwijl Johan Bruyneel in eerdere instantie in alle toonaarden ontkende.

"Ik heb niets met 'Operación Puerto' te maken", zegt Ivan Basso in de Franse sportkrant L'Equipe. "Dokter Fuentes? Heb ik destijds wel gezien toen hij ploegarts was bij Kelme, maar nooit mee gewerkt."

"Het Italiaans Olympisch Comité heeft me vorige week donderdag niet vrijgepleit op basis van de 39 pagina's uit het dossier dat de Tourdirectie kreeg op de vooravond van de Tourstart, maar op basis van een vijftigtal pagina's uit het ondertussen 550 bladzijden lijvige dossier van de Operación Puerto. Mijn naam kwam er in terug, onder verschillende pseudoniemen: de ene keer als nummer 2, een andere keer als Basso. Dat kon doen geloven dat ik betrokken was in deze zaak. Rechter Cosenza heeft twee maanden lang hard gewerkt en zich stevig verdiept in mijn persoon. Zijn werk biedt me een garantie."

Basso geeft in het interview aan L’Equipe ook een verklaring waarom hij weigert om DNA af te staan. "Mijn advocaat is niet tegen het principe, maar de situatie is juridisch absoluut niet duidelijk genoeg. Het onderzoek is te troebel."

Basso is daarnaast zeer open over zijn toekomst: "er bestaat er nog een minieme kans dat ik bij CSC blijf. Ik ben gevraagd door enkele Italiaanse ploegen en Discovery Channel. Maar CSC is mijn ploeg." Johan Bruyneel ontkende vorige week nog in alle toonaarden de interesse voor Basso.

Waar Basso voorlopig wegens gebrek aan bewijs weer op vrije voeten staat en het vak van renner weer mag uitvoeren, heeft Jan Ullrich heel andere problemen.

Zwitserse autoriteiten weigeren “Der Jan” met rust te laten. Vorige vrijdag deelden de Helveten nog officieel mee dat ze over een uitgebreid dossier beschikken over de eventuele betrokkenheid van Ullrich in de genoemde affaire.

"Een groteske verwarring", protesteert Ullrich op zijn officiële website. "De verklaring is niet alleen fout, ze staat ook haaks op wat de federatie voordien liet weten. Ik zal me verweren tegen de door de Zwitserse federatie voortdurend opgewarmde lastercampagne. Er is niet eens een effectieve procedure tegen mij ingeleid", zegt Ullrich.

Waar het Italiaanse Olympisch Comité al een uitspraak deed in het voordeel van Basso, pakt de Zwitserse federatie het anders aan. Zij heeft het Ullrich-dossier doorgestuurd naar de dopingcommissie van het Olympisch Comité. Uitspraken kunnen echter weken, zoniet maanden duren. Zolang blijft de Duitser dus in onzekerheid.