Russen gijzelen Belgische basketballer

Maurice (Maurisico)
De Belgische basketballer Guy Muya zit sinds vorige week vast in Rusland. De Belgische international was op proef bij Standart Toliatti, maar toen hij alsnog voor een terugkeer naar België koos, hield de Russische club zijn paspoort in.


Standart Toliatti, een club uit de buurt van Samara, was zeer tevreden over de verrichtingen van Muya. De Belg ging echter twijfelen toen hij een aanbieding kreeg van Oostende. Oostende heeft personele problemen en bood Muya een contract aan voor twee maanden. Muya had wel oren naar deze overeenkomst.

Maar daarmee begon de ellende: de voorzitter van Toliatti is namelijk niet van plan Muya zomaar te laten gaan en heeft de Belg zijn paspoort afgenomen. Muya liet echter niet over zich heen lopen en diende meteen een aanklacht in bij de Russische politie. Gevolg: de politie heeft een onderzoek ingesteld. Een onderzoek dat nu al een week duurt. Het ziet er niet naar uit dat er schot zit in het onderzoek. Muya zit nu vast in Moskou, waar de Belgische ambassadeur probeert de zaak uit te klaren.

Muya had nog wel contact met de voorzitter van Tolliati. Hij vroeg de voorzitter wat hij moest doen om zijn paspoort terug te krijgen. Het antwoord was kort en duidelijk: tekenen.