Topcompetitie marathonschaatsen op losse schroeven

Gerard (RedFever007)
Grote onrust in schaatsland, de topcompetitie voor de marathonschaatsers staat op losse schroeven. Alles leek al geregeld te zijn maar door een uitspraak van de geschillencommissie van de KNSB gaat hele plan wellicht niet door.


De geschillencommissie van de KNSB dwarsboomt de plannen nu, volgens de commissie zou het dagelijks bestuur en de sectie marathons onzorgvuldig te werk zijn gegaan. Als het aan de commissie ligt dan had het bondscongres van de KNSB eerst goedkeuring voor de topcompetitie moeten vragen, dat is niet gebeurd.

De veroorzakers van het oponthoud zijn twaalf marathonschaatsers. In de voorgestelde opzet zou SBS6 zestien marathons live gaan uitzenden, daarvoor was al een driejarig contract getekend tussen de zender en de KNSB. Ook zouden er eerst selectiewedstrijden worden verreden maar dat is voor enkele schaatsers onbespreekbaar en zij tekenden dan ook bezwaar aan.

”Het is allemaal te snel gegaan. We zijn pas op 2 augustus officieel door de KNSB op de hoogte gebracht dat de achttien beste teams aan de topcompetitie mee mochten doen. Ik heb toen kenbaar gemaakt dat het selectiebeleid voor de wedstrijden op de helling moest. Dat was onbespreekbaar. Ik ben vervolgens naar de geschillencommissie gestapt en die heeft ons nu gelijk gegeven”, aldus Frank Verheijen, één van de protesterende schaatsers.

Om het tij te keren heeft de voorzitter van de sectie marathon een spoedvergadering belegd. ”Ik hoop jongens als Verheijen op andere gedachten te kunnen brengen. Misschien dat ze hun bezwaar in kunnen trekken. Als dat niet gebeurt, dan hebben we een groot probleem. Het bondscongres wordt namelijk een week na de start van de competitie gehouden. SBS zal zeker afhaken als er niet op 7 oktober geschaatst gaat worden”, aldus voorzitter Ubbo Kuiper.

Aan de kant van de rijders zijn er schaatsers, zoals Henk Angenent, die het jammer vinden dat de nieuwe opzet nu dreigt te gaan mislukken. ”We hadden alles zo goed voor elkaar en nu zitten we goed in de puree. In feite hangt de toekomst door een klein groepje schaatsers nu aan een zijden draadje.”

Verheijen op zijn beurt verdedigd zich: ”Ik wil schaatsen op het hoogste niveau en ik accepteer niet dat ik al na twee selectiewedstrijden het hele seizoen aan de kant moet staan”, luidt het verweer van Verheijen. Het peloton behoort uit ongeveer honderd man te bestaan en niet uit slechts 48 rijders zoals de bond en SBS willen.”