Bridgestone wil rode band invoeren

Wouter (ziggyziggyziggy)
Bridgestone, volgend jaar de enige bandenfabrikant in de Formule 1, lobbyt momenteel bij de FIA voor nieuwe regels om het bandenverhaal interessant te houden voor het publiek. Het bedrijf denkt zelf aan een systeem met herkenbare zachte banden, zoals dat in de Champcars wordt gebruikt.

Bridgestone is ook de enige bandenleverancier in de Amerikaanse raceklasse Champcar World Series, waar de coureurs tijdens iedere race minstens één set zachte banden moeten gebruiken, ongeacht hun vooraf gemaakte bandenkeuze. Deze zachte banden zijn duidelijk herkenbaar door een roodgekleurde wang, waardoor het publiek makkelijk kan zien dat de betreffende wagen sneller is door de zachte banden, maar ook sneller een pitstop zal moeten maken.

Dit systeem wil Bridgestone ook in de Formule 1 invoeren. Een tweede reden voor dit plan, buiten dat het voor het publiek interessanter zou worden om de bandenkeuzes te volgen, zou zijn dat Bridgestone haar verschillende bandenspecificaties niet meer onnodig ontwikkelt en meeneemt naar races. De kans is met dit idee immers groter dat een coureur beide compounds, zowel hard als zacht, gebruikt tijdens een race. Tevens zal de bandenfabrikant hierdoor meer gegevens kunnen verzamelen over het gedrag van de banden tijdens de race.

Volgens Hirohide Hamashima van Bridgestone staat nog niets vast. Wel bevestigde hij dat er veel wordt gesproken over de bandenkwestie in 2007, inclusief dit nieuwe idee.