UC: Uitslag IK Start - Ajax

Corné (Curchulain)
In het Åråsen-stadion van Lillestrøm SK stond het treffen tussen IK Start en Ajax op het programma. Hoewel het stadion van Start in Kristiansand groter is, voldoet het niet aan de eisen voor UEFA Cup-duels. Voor beide ploegen was het dus een uitwedstrijd, die door Ajax met 2-5 werd gewonnen.

De faire wedstrijd werd gespeeld onder leiding van de Poolse scheidsrechter Gilewski. Na ruim een kwartier was het Klaas Jan Huntelaar die uit een corner verdiend de score opende. De Noren werden wakker en lieten de voorsprong nauwelijks tien minuten bestaan. Marius Johnsen zag zijn schot van richting veranderd worden en tot doelpunt gepromoveerd worden voor de 1-1 binnen het half uur. Vervolgens speelde Ajax niet zoals van een topclub verwacht mocht worden en moest het de 1-2 uit een counter halen om met een voorsprong de rust in te gaan.

Opnieuw duurde de voorsprong slechts rond de tien minuten aan speeltijd. Geir Fevang profiteerde van verkeerd positioneren van Urby Emanuelson en mikte het leer in het kleine gat tussen Maarten Stekelenburg en de paal voor de 2-2. In de 62e minuut haalde coach Ten Cate Gabri van het veld en bacht Olaf Lindenbergh. De laatste actie van de Spanjaard was het versieren van een vrije trap kort buiten de zestien van Start. Wesley Sneijder haalde daaruit het maximale rendement door keeper Rune Nilssen aan de rechterkant te verschalken voor de derde voorsprong van Ajax.

Na een korte periode waarin de Noren geenszins de mindere van de Amsterdammers waren bouwde Ajax dan eindelijk de voorsprong uit, nadat het bijna opnieuw een gelijkmaker incasseerde. Na rustig uitverdedigen van Babel in de eigen zestien trok Emanuelson een sprint om vervolgens Ryan Babel ter hoogte van het Noorse strafschopgebied te bedienen. Roger schoot de goede breedtepass van Babel netjes langs Nilssen voor de 2-4. Hierna kon Ajax wat druk ontwikkelen, maar kon het niet verhinderen dat Start nog enkele malen in de buurt van doelman Stekelenburg kwam. Het laatste hoogtepunt van de Noren kwam van de hak van David Nielsen, die daarmee Thomas Vermaelen door de benen speelde maar daarna de bal slecht voor het doel langs stuurde. Babel ontpopte zich tot man van de wedstrijd met zijn derde assist kort voor tijd. Na de eerste eiste Huntelaar ook de laatste treffer voor zich op. Het was de eerste overwinning op Noorse bodem in de historie van de Amsterdammers.

Uitslag:
IK Start - AFC Ajax 2-5
17' Huntelaar 0-1
28' Johnsen 1-1
43' Rosenberg 1-2
56' Fevang 2-2
63' Sneijder 2-3
67' Roger 2-4
87' Huntelaar 2-5

Kaarten:
86' Nielsen

Scheidsrechter: Gilewski (Pol)
Toeschouwers: 1600

Opstellingen:
IK Start: Nilssen, Steinar Pedersen, Haland, Engedal, Johnsen, Strømstad, Schindzielorz (Garba/71), Kristofer Hæstad, Fevang, Jonsson (Nielsen/66), Bärlin (Hanssen/76)

Ajax: Stekelenburg, Heitinga (Ogararu/74), Stam, Vermaelen, Emanuelson, Gabri (Lindenbergh/62), Roger, Sneijder, Rosales (Babel/35), Huntelaar, Rosenberg