UEFA-beslissing over Gibraltar in januari

Corné (Curchulain)
In januari zal de Europese voetbalbond UEFA tijdens haar vergadering in Düsseldorf beslissen over het lot van de voetbalbond van Gibraltar, de GFA. Het ministaatje tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee wil lid worden van de UEFA, maar Spanje lijkt dwars te willen liggen en de geringe omvang van de staat lijkt ook een obstakel te zijn.

Het dispuut tussen Spanje en Gibraltar is al eeuwenoud. In het verdrag van Utrecht uit 1713, dat een eind maakte aan de Spaanse Successieoorlog, werd overeengekomen dat Engeland het bestuur over de rotspunt zou krijgen, wat Spanje nog altijd dwars zit. Joey Nunez, voorzitter van de GFA, is verbolgen over het standpunt van Spanje, dat er een politieke kwestie van gemaakt wordt: "Al wat we willen doen is het ontwikkelen van voetbal binnen de Europese voetbalfamilie."

De UEFA staat ondertussen onder druk om al te grote verschillen in kwalificatiewedstrijden aan te pakken. Gibraltar heeft een inwonertal van nog geen 30.000 en een oppervlakte van 2,25 vierkante kilometer. Ook het feit dat het geen soevereine staat is, zou een belemmering kunnen zijn. De GFA heeft er echter op gewezen dat ook bonden als die van de Faroer Eilanden en de Maagdeneilanden lid zijn van de FIFA.