[WRC] Loeb winnaar Rally van Japan

Gerard (RedFever007)
De WRC deed dit keer Japan aan waar de Rally van Japan werd verreden. Op het eiland Hokkaido won Sébastien Loeb in een zinderende finale van Marcus Grönholm, die tweede werd op slechts 5.6 seconden van de winnaar.

De eerste dag van de Rally van Japan begon onder natte omstandigheden. Net als twee weken geleden in Finland, was het Marcus Grönholm die na dag één het klassement aanvoerde. Sébastien Loeb volgde op 10,5 seconde, ruim één minuut en twintig seconden voor nummer drie Mikko Hirvonen. Voor Petter Solberg viel er aan het eind van dag weinig te genieten. Hoewel de Noor goed begon, viel de Subaru-rijder terug door mechanische problemen en zou uiteindelijk de achtste positie innemen.


Marcus Grönholm, eerste na dag 1 maar vergooide zijn kansen de dag erna

Ook de tweede auto van Subaru kampte met pech. Net als Solberg had ook Chris Atkinson te maken met een probleem aan het rempedaal. Hoewel beide rijders verder niet in detail wilden treden over de exacte oorzaak, lijkt het een warmte gerelateerd probleem te zijn.

Dag twee begon met de BP-Ford auto van Grönholm op de eerste stek. Door twee spins in respectievelijk proef vier en vijf, moest de Fin de leiding afstaan regerend kampioen Loeb. De Fransman zou zijn voorsprong ook niet meer afstaan gedurende de dag en als dagwinnaar het strijdtoneel verlaten. Grönholm werd tweede op één minuut van teamgenoot Hirvonen. De eerste Subaru rijder was Atkinson op de vierde plaats, Solberg kwam niet verder dan de zevende plaats.

Op de derde en laatste dag kon Sébastien Loeb geschiedenis schrijven door voor de 27e keer een rally te winnen. Tot op dat moment moest de Fransoos dit record delen met een andere rallylegende, Carlos Sainz. Door de overwinning in Japan heeft Loeb het record van het meeste aantal overwinningen nu alleen in handen.


Sébastien Loeb op weg naar zijn 27e eindoverwinning

De man die gisteren zijn mogelijk derde overwinning dit jaar in rook zag opgaan door twee keer te spinnen, moest bijna een halve minuut op de derde dag goedmaken op Loeb. Grönholm deed er alles aan en uiteindelijk was het verschil in de eindrangschikking slechts 5.6 seconden. Teamgenoot Hirvonen legde beslag op de derde plek in het eindklassement.

”Dit was echt een groot gevecht met Seb en ik reed de hele dag op de limiet, een overwinning zat er in, maar het mocht niet zo zijn. Ik heb mijn uiterste best gedaan om hem te pakken en met nog één proef en wat kilometers extra was me dat gelukt. Ik denk dat Seb behoorlijk ongerust was, maar het was moeilijk om hem iedere keer met zo’n 8 seconden te verslaan en dat is wat ik nodig had. Mijn fouten van gisteren hebben mij de overwinning gekost.”, aldus Grönholm.

Eindrangschikking Japan Rally

#Rijder/ NavigatorTeamTijd
1Loeb/ ElenaCitroën Xsara3h 22m 20,4s
2Grönholm/ RautiainenFord Focus+5,6
3Hirvonen/ LehtinenFord Focus+2m 46,5
4Atkinson/ MacneallSubaru Impreza+6m 07,8
5Stohl/ MinorPeugeot 307+7m 10,7
6Arai/ SircombeSubaru Impreza+9m 05,1
7Sordo/ MartíCitroën Xsara+9 06,3
8Solberg/ MillsSubaru Impreza+11m 43,7